Wykonanie
Przeglądałem ostatnio moje archiwum i zauważyłem, że mam tu dosyć mało tart. Zaledwie kilka, a wydawało mi się, że robię je tak często. No cóż...
pora to zmienić. Dziś mam dla Was tartę z klasycznym kremem budyniowym, już druga tutaj, oraz
jeżynami. Kruchy spód wykonałem według przepisu Kromka, zmieniając proporcje do formy o średnicy 20 cm.
ciasto:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoMąkę,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz
wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować
masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć
fasolę,
groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.krem:750 ml
mleka100 g
cukru50 g
masła3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 ilości
mleka zagotować w rondlu z
cukrem. Pozostałe
mleko połączyć z
mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się
mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać
masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować
jeżynami.Smacznego! :)