ßßß Cookit - przepis na tartaletki porzeczkowe

tartaletki porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Porzeczki to najbardziej urokliwe owoce jakie znam i chyba jakie istnieją. Te malutkie kolorowe kuleczki na cieniutkich gałązkach potrafią dodać świetnego uroku nie tylko wypiekom ale i innym daniom. Dziś mam dla Was klasyczne kruche tartaletki z kremem budyniowym przyozdobione tymi cudownymi owocami we wszystkich kolorach w jakich występują :)
ciasto (ok. 6 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Przy pomocy wykałaczki nakłuć ciasto. Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
krem:
370 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 g masła
Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę umieścić w szklance, dodać mąki i dokładnie rozetrzeć. Do gotującego się mleka wlać mieszankę ze szklanki i cały czas mieszając gotować, aż krem znacznie zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodać masło i połączyć przy pomocy miksera. Krem wyłożyć na upieczone babeczki. Całość dekorować porzeczkami.
dodatkowo:
białe, czarne i czerwone porzeczki
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/08/tartaletki-porzeczkowe.html