Wykonanie
Porzeczki to najbardziej urokliwe
owoce jakie znam i chyba jakie istnieją. Te malutkie kolorowe kuleczki na cieniutkich gałązkach potrafią dodać świetnego uroku nie tylko wypiekom ale i innym daniom. Dziś mam dla Was klasyczne kruche tartaletki z kremem budyniowym przyozdobione tymi cudownymi
owocami we wszystkich kolorach w jakich występują :)
ciasto (ok. 6 sztuk):150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoSkładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać
ciastem lekko dociskając. Przy pomocy wykałaczki nakłuć ciasto.
Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.krem:370 ml
mleka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej25 g
masłaPołowę
mleka zagotować z
cukrem. Resztę umieścić w szklance, dodać
mąki i dokładnie rozetrzeć. Do gotującego się
mleka wlać mieszankę ze szklanki i cały czas mieszając gotować, aż krem znacznie zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodać
masło i połączyć przy pomocy miksera. Krem wyłożyć na upieczone babeczki. Całość dekorować
porzeczkami.dodatkowo:białe, czarne i
czerwone porzeczkiSmacznego! :)