Wykonanie
Torcik
kawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do
kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy
kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również
wiśnie z
nalewki, które dodajemy pod
bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SKŁADNIKI:Na
biszkopt5
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru.2 płaskie łyżki
kawy rozpuszczalnejMasa budyniowo-kawowa:2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej\1/2 kostki
masła3/4 szklanki
cukru pudru5-6 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
likieru kawowego.
Bita śmietana0 , 5 l kremówki2 płaskie łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)2 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:
wiśnie z
nalewkimały słoik
konfitury lub
dżemu z
wiśniWYKONANIE
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami
żółtka i
cukier, cały czas ucierając.Na koniec dodajemy
kawę połączoną z przesianą
mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów.Przepis na średnią blachę.Masa budyniowa.Z
mleka,
mąki gotujemy
budyń.
Masło ucieramy z
cukrem. Łączymy z ostudzonym
budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością
wody ok.1/4 szklanki.dodajemy do masy budyniowej.Dodać kilka łyżek
likieru kawowego.Ciasto kroimy na połowę.Spód smarujemy
dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy
wiśnie z
nalewki.
Przygotowujemy
bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej
wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem.Dodajemy rozpuszczoną
żelatynę.Masę
śmietanową wykładamy na
biszkopt.Posypujemy
kawą rozpuszczalną, tartą
czekoladą lub
kawą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.