ßßß

SKŁADNIKI:Na biszkopt5 jajek2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru.2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnejMasa budyniowo-kawowa:2 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej\1/2 kostki masła3/4 szklanki cukru pudru5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej4 łyżki likieru kawowego.Bita śmietana0 , 5 l kremówki2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)2 łyżeczki żelatynyDodatkowo:wiśnie z nalewkimały słoik konfitury lub dżemu z wiśniWYKONANIEBiałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając.Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów.Przepis na średnią blachę.Masa budyniowa.Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem.Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki.dodajemy do masy budyniowej.Dodać kilka łyżek likieru kawowego.Ciasto kroimy na połowę.Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki.
Przygotowujemy bitą śmietanę.Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody.Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.