ßßß Cookit - przepis na Torcik kawowy z bitą śmietaną

Torcik kawowy z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Torcik kawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki, które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru.
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa budyniowo-kawowa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej\
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru kawowego.
Bita śmietana
0 , 5 l kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
wiśnie z nalewki
mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając.
Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów.
Przepis na średnią blachę.
Masa budyniowa.
Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
dodajemy do masy budyniowej.
Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto kroimy na połowę.
Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.
Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki.
Przygotowujemy bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.
Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2016/01/torcik-kawowy-z-bita-smietna.html