Wykonanie
Takie oto ciasto zrobiłam na Walentynki!Tort Szwarcwaldzki! Miękki
kakaowy biszkopt nasączony
nalewką wiśniową, przełożony
bitą śmietaną! Doskonały na wyjątkowe okazje! Zdradzę wam, że tort wyszedł mi troszkę zbyt
alkoholowy (nie do końca wiem czy to dobrze czy źle :p), dlatego podaję przepis z mniejszą ilością
nalewki wiśniowej. Moja forma do pieczenia nie jest też duża, więc z podanej ilości ciasta na
biszkopt wyszły mi 3 warstwy
tortu, jeśli jednak macie dużą formę, albo planujecie zrobić tort na dużą ilość osób proponuję upiec dwa
biszkopty i użyć więcej składników.
Składniki:
Biszkopt4
jajka3 czubatek łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNasączenieok 1/4 szklanki
nalewki wiśniowejok 3/4 szklanki soku z
wiśni*Przełożenie0.5 l
śmietany kremówki (najlepiej 36%, bardzo zimnej!)ok 2-3 łyżek
cukru pudru1.5 łyżeczki
żelatyny w proszkukilka łyżek
wiśni (do środka
tortu i do dekoracji)*wiórki
czekoladowe do dekoracji (ja starłam obieraczką
mleczną czekoladę)*ja użyłam soku z
wiśni i
wiśnie z domowo robionego słoika.Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier puder i miksujemy (minimum 10 minut) aż masa będzie biała i gęsta. Następnie dodajemy przesiane przez sito sypkie składniki:
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy, aby masa nie opadła. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (lub posmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą tortownicy) i pieczemy przez ok 30-35 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 30 minut, później wyjmujemy z formy i odstawiamy aż całkowicie wystygnie.Przełożenie: Zagotowujemy ok 1/4 szklanki
wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy
żelatynę. Dokładnie mieszamy aż
żelatyna się rozpuści (może to zająć kilka minut, ale upewnijcie się, że jest dokładnie rozpuszczona). Odstawiamy do przestygnięcia (żeby przestygła do temperatury pokojowej i była nadal płynna). Do miski wlewamy
śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywną pianę dodając do smaku
cukru pudru (nie powinno być za słodkie!), następnie stopniowo i dokładnie wmiksowujemy
żelatynę.Składanie: Ostudzony
biszkopt przekrajamy wzdłuż na części (u mnie 3). Składniki do nasączenia:
nalewkę i sok z
wiśni, mieszamy ze sobą. Na patrze układamy pierwszą część ciasta, za pomocą łyżki, delikatnie nasączamy ciasto ok 1/3 płynów (można oczywiście użyć mniej). Następnie wykładamy trochę więcej niż 1/4
śmietany, rozprowadzamy, na wierzchu możemy ułożyć
wiśnie. Przykrywamy kolejną częścią ciasta i powtarzamy czynności. Tak robimy aż do wierzchu ciasta. Rada! Jeśli przy przekrajaniu któraś warstwa nie wyszła ładna, równa, lub się pokruszyła, najlepiej dać ją w środek
tortu i nikt nie zauważy. Ostatnią warstwę ciasta również nasączamy, kładziemy
bitą śmietanę na wierzch oraz na boki. Dekorujemy wisienkami i wiórkami z
czekolady. Tort najlepiej przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki (albo zrobić dzień wcześniej), aby smaki się przegryzły i później bezpośrednio przed podaniem wyjąć z lodówki na ok 30 minut, aby nie był bardzo zimny.