Wykonanie
Dawno nie było na blogu czegoś słodkiego. Tym razem coś szybkiego ale pysznego. Ciasto
krówka z nadzieniem
śmietanowo-
kakaowym i
polewą czekoladową - może skorzystacie z przepisu w czasie nadchodzących świąt;)
Biszkopt- 5
jajek- pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy )- pół szklanki
mąki pszennej- pół szklanki
mąki ziemniaczanejPoncz:- 3/4 szklanki słodkiej
kawy z odrobiną
kawowego likieruNadzienie:- 400ml
śmietany kremówki- 2 łyżki
kakao- szklanka
cukru pudru- 1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej
śmietanyPolewa:- 50 g masła/margaryny- 3 łyżki słodkiego
kakao- 2-3 łyżki
mlekaTortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170C stopni .
Jajka ubijamy na białą masę.
Mąki przesiewamy. Do
jajek dodajemy cały czas ubijając po łyżce karmelu. Na koniec
łopatką ( bez użycia miksera) dodajemy po łyżce
mąki. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 30 min. Po czym zostawiamy na chwilę w piekarniku a po wyjęciu przekładamy na ściereczkę i studzimy . Po wystygnięciu kroimy na dwie części. Każdą nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy dokładnie , pod koniec ubijania dodajemy
cukier i
kakao oraz rozpuszczoną
żelatynę. Przekładamy ciasto kremem i wkładamy do lodówki na około godzinę, W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy
masło w garnuszku, dodajemy
mleko i
kakao. Doprowadzamy do wrzenia , co chwilę mieszając po czym studzimy i polewamy nią ciasto.