ßßß Cookit - przepis na Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

nazwa

Wykonanie

Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd, pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy.
Składniki:
1250 ml mleka
4 jajka
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
150 g cukru
130 g masła
ok. 200-220 g krakersów
* dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Litr mleka zagotowałam z cukrem waniliowym, cukrem i masłem.
Resztę mleka zmiksowałam z jajkami i mąką.
Do gotującego się mleka wlałam mieszankę z jajek, mąki i mleka. Cały czas energicznie mieszałam, żeby nie zrobiły się grudki. Gotowałam 2-3 minuty.
Blaszkę 25x30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam warstwę krakersów.
Na krakersy delikatnie wyłożyłam ciepłą masę budyniową i równo rozsmarowałam.
Na wierzch ułożyłam kolejną warstwę krakersów.
Całość posypałam cukrem pudrem i odstawiłam na kilka godzin, aby krakersy zmiękły.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2015/11/napoleonka-na-krakersach.html