Wykonanie
Czas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem
brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi.



SKŁADNIKINa ciasto2 szkl.
mąki pszennej1
jajko1 łyżka kwaśnej
śmietanykostka
masła1,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru pudruMasa serowa:1 kg
białego sera dwukrotnie zmielonego100 g
masła250 g
cukru pudru7 jaj2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu
śmietankowego1 op.
cukru waniliowego1 łyżka
bułki tartejstarta skórka z jednej
cytrynypuszka
brzoskwińWYKONANIE
Margarynę z
mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa:
Ser mielimy 2
razy.W osobnych miskach ubijamy
białka, w osobnej
żółtka z
cukrem.
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone
żółtka, następnie
mąkę ziemniaczaną lub
budyń wymieszany z
cukrem waniliowym.Po połączeniu składników dodajemy porcjami
zmielony ser.Ścieramy
skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy
cytrynę wrzątkiem.
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy.Następnie wlewamy pianę z
białek i delikatnie mieszamy z masą
serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy
bułką tartą.Na ciasto kruche wykładamy masę
serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego.Pieczemy w 170 st. przez około 1 , 5 godz. Sernik zostawiamy piekarniku do ostygnięcia.Wyjęty od razu opadnie na środku.




SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.