Wykonanie
Dlaczego Polewka gdańska ? Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała go od kuzynki z Gdańska. I chyba stąd ta nazwa. Bardziej przypomina zupę gulaszową, ale jest bardzo smaczna. W zupie są
grzyby suszone ,
pieczarki,
kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.


SKŁADNIKI1 połówka
piersi z kurczaka40 dag. dobrej chudej
wołowiny30 dag
surowej szynki wieprzowej2 łyżki
kaparów ze słoiczka5-6
oliwek czarnychmała garść
suszonych grzybów25 dag.
pieczarek1
cebulapół
czerwonej papryki1 łyżka
majerankuprzyprawa do gulaszu
liść laurowy1 łyżeczka
papryki słodkiejsól,
pieprz do smaku2 łyżki
sosu sojowego2 litry
wody1 łyżka
oleju do smażenia1 łyżka
masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy
wodę i wrzucamy
grzyby liść laurowy gotujemy.W tym czasie
mięso kroimy w paski i następnie w kostkę. Nie za grubą. Zalewamy łyżką
sosu sojowego. Trzymamy ok 15 min.
Mięso obsmażamy na tłuszczu tak, aż się zarumieni. Dodajemy do gotującego się
wywaru.. Nakrywamy i gotujemy ok 30 min.
Pieczarki płuczemy obieramy , kroimy w paski,
cebulę w kostkę.
Cebulę wrzucamy na roztopione
masło chwilę smażymy i wrzucamy
pieczarki. podduszamy,aż
pieczarki odparuję.Dodajemy do
wywaru, wrzucamy również
kapary, pokrojone w talarki
oliwki oraz
paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy
sos sojowy,
majeranek,
paprykę sproszkowaną
sól i
pieprz.Doprawiamy zgodnie ze swoim smakiem , ale polewka powinna być pikantna.Gotujemy jeszcze ok 15 min. Musimy sami kontrolować, by
mięso się nie rozgotowało. Można zrobić zasmażkę, jak ktoś preferuje gęściejsze zupy.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.