ßßß


Polecam przepis na pałki z kurczaka po cygańsku..Są one dla miłośników mięs z nieco słodkim posmakiem..Składniki (2 porcje):6 pałek kurczaka1 cebula2 ząbki czosnkumały słoiczek przecieru pomidorowego4 łyżki powideł śliwkowych6 suszonych śliwek (opcjonalnie)2 łyżki cukru1 łyżeczka soku z cytryny lub octu1/2 szklanki wody3 łyżki masła lub olejsłodka papryka w proszkupapryka ostrasól, pieprz do smakuWykonanie:Pałki po dokładnym umyciu i natarciu solą, pieprzem , paprykami oraz czosnkiem wyciśniętym przez wyciskacz..Obsmażamy pałki na rozgrzanym maśle lub oleju aż do zrumienienia.Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na jednej łyżce masła (uwaga! Nie smażymy cebuli zbyt długo, nie powinna się przyrumienić – chodzi jedynie o to, aby zmiękła i lekko się zeszkliła). Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, wodę, ocet i cukier, a następnie wszystko mieszamy i zagotowujemy,odstawiamy z ognia.W naczyniu żaroodpornym układamy pałki , zalewamy je gorącym sosem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę. Jeżeli macie funkcję grilla, możecie ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia – wówczas podudzia ładnie się zarumienią.Podajemy z ryżem i surówką..Powiązany przepis:krem orzechowo-budyniowykrem grysikowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy