Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEpałki po cygańsku



Polecam przepis na pałki z
kurczaka po cygańsku..Są one dla miłośników
mięs z nieco słodkim posmakiem..Składniki (2 porcje):6 pałek
kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnkumały słoiczek
przecieru pomidorowego4 łyżki
powideł śliwkowych6 suszonych
śliwek (opcjonalnie)2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu1/2 szklanki
wody3 łyżki
masła lub
olejsłodka papryka w proszku
papryka ostrasól,
pieprz do smakuWykonanie:Pałki po dokładnym umyciu i natarciu
solą,
pieprzem ,
paprykami oraz
czosnkiem wyciśniętym przez wyciskacz..Obsmażamy pałki na rozgrzanym
maśle lub
oleju aż do zrumienienia.Przygotowujemy sos:
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na jednej łyżce
masła (uwaga! Nie smażymy
cebuli zbyt długo, nie powinna się przyrumienić – chodzi jedynie o to, aby zmiękła i lekko się zeszkliła). Do
cebuli dodajemy
przecier pomidorowy,
powidła śliwkowe,
wodę,
ocet i
cukier, a następnie wszystko mieszamy i zagotowujemy,odstawiamy z ognia.W naczyniu żaroodpornym układamy pałki , zalewamy je gorącym sosem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę. Jeżeli macie funkcję grilla, możecie ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia – wówczas podudzia ładnie się zarumienią.Podajemy z
ryżem i surówką..Powiązany przepis:krem
orzechowo-budyniowykrem grysikowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
