ßßß
Gdzieś kiedyś wyczytałam, że: „ jedynym sposobem zachowania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie chcesz jeść, picie tego, czego nie lubisz i robienie tego, na co nie masz ochoty”.Ogólnie niestety to prawda, rzeczy smaczne niekoniecznie są zdrowe. Postanowiłam jednak udowdnić, że jest dużo rzeczy zdrowych, które są smaczne i nie podlegaja tej regule. Dziś placek na bazie mąki owsianej. Skąd maka owsiana, po prostu ze zmielonych płatkówm owsianych. Niestety całkowicie nie dało się uniknąć mąki pszennej i moje ciasto jest zdrowsze, ale można mu niestety zarzucić, że nie do końca zdrowe… ten pyszny cukier osładzający nasze życie mnie pogrążył:)Składniki:woda – ½ szklanki,cukier – 1 szklanka,jaja – 6 szt,jabłka – 5 szt,margaryna – 200 g,kakao – 4 łyżki,mąka owsiana – 1, 5 szklanki,mąka zwykła – 1 szklanka,orzechy – ½ szklanki,czekolada mleczna – 50 g,soda- 1/2 łyżeczki,proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,sól do bialektłuszcz i bułka tarta do formy.Składniki na polewę:cukier – 4 łyżki,woda – 4 łyżki,kakao – 2 łyżki,masło – 30 g,czekolada mleczna – 20 g.Składniki na masę:jabłka – 1 kg,galaretka cytrynowa – 1 szt,cukier – 1/3 szklanki.Dodatkowo do dekoracji cukier puder.Przygotowanie:Do rondla włożyć margarynę. Dolać wodę, dodać cukier oraz kakao i zaagotować. Gotować razem kilka minut a następnie ostudzić. Do powstałej masy dodać żółtka oraz makę owsianą a także mąkę pszenną wymiesząną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dołożyć starte jabłka i wymieszać ciasto dokładnie.Ubić ze szczypta soli piane z białek i dodać do ciasta. Mieszać łyżką.Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy, posypać z wierzchu orzechami i grubymi kawałkami mlecznej czekolady.Piec w temperaturze 160-170 stopni ok. 45 minut. Przygotować polewę: zagotować razem w garnuszku kakao, wodę, masło, cukier.Kiedy będzie gorące dodać mleczną czekoladę i rozpuścić. Ciasto po wystudzeniu przekroić i dolną warstwę polać gorącą polewą.Jabłka oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić w rondelku do miękkości. Lekko dosłodzić i dodać do gorącej masy jabłecznej galaretkę cytrynową. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia (jeśli jabłka będą bardzo soczystę, należy odlać trochę soku).Na warstwie jabłek położyć górną warstwę ciasta i docisnąć. Wstawić do lodwoki na godzinę lub dwie. Przed podaniem udekorować caisto odrobiną cukru pudru.
Przepis zgłoszony do jesiennej akcji, bo nic tak nie kojarzy się z jesienią jak jabłka i jabłeczniki.