ßßß
Składniki:makaron rigatoni – 400 g,bakłażan – 1 szt,dynia bez skóry – 300 g,czosnek – 1 główka,pomidory suszone w oliwie – 6 szt,ser mozzarella – 125 g,papryczka chilli – 1/3 szt,sok z cytryny – 1 łyżka.oliwa z oliwek wg potrzeby,oliwa spod pomidorków wg potrzeby,natka pietruszki,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
PrzygotowanieBakłażana oraz dynię umyć a potem pokroić w kostkę. Wlać odrobinę oliwy spod pomidorków na patelnię rozgrzać i podsmażyć przygotowane warzywa. Posolić i mieszać, aby obsmażały się równomiernie (nie soliłam wcześniej bakłażana, bo był zupełnie pozbawiony goryczki). Czosnek obrać z łusek i pokroić w poprzek ząbków w plasterki. Podsmażyć na oliwie korzystając z osobnej patelni. Do przesmażonej dyni z bakłażanem dodać drobno posiekane suszone pomidory i podlać dwoma łyżkami wody wymieszanym z sokiem z cytryny. Wszystko razem przemieszać i połączyć z czosnkiem.Makaron rigatoni ugotować al dente. Posiekać natkę pietruszki i papryczkę chilli. Mozzarellę pokroić w cienkie paseczki. Wykładać na talerz makaron, mieszać z pietruszką, mozzarellą oraz chilli a potem układać na nim usmażone warzywa i doprawiać pieprzem.