ßßß Cookit - przepis na Rigatoni z bakłażanem i dynią – propozycja na Walentynki

Rigatoni z bakłażanem i dynią – propozycja na Walentynki

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana warsztatami kulinarnymi postanowiłam mojemu Walentemu zrobić pyszne danie z makaronem – bez żadnych podtekstów, po prostu chciałam poćwiczyć przed świętem właściwym
Walenty zjadły – a i owszem smakowało, a potem mówi:
– No a teraz przejdźmy do konkretów – gdzie jest golonka?
Składniki:
makaron rigatoni – 400 g,
bakłażan – 1 szt,
dynia bez skóry – 300 g,
czosnek – 1 główka,
pomidory suszone w oliwie – 6 szt,
ser mozzarella – 125 g,
papryczka chilli – 1/3 szt,
sok z cytryny – 1 łyżka.
oliwa z oliwek wg potrzeby,
oliwa spod pomidorków wg potrzeby,
natka pietruszki,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Bakłażana oraz dynię umyć a potem pokroić w kostkę. Wlać odrobinę oliwy spod pomidorków na patelnię rozgrzać i podsmażyć przygotowane warzywa. Posolić i mieszać, aby obsmażały się równomiernie (nie soliłam wcześniej bakłażana, bo był zupełnie pozbawiony goryczki). Czosnek obrać z łusek i pokroić w poprzek ząbków w plasterki. Podsmażyć na oliwie korzystając z osobnej patelni. Do przesmażonej dyni z bakłażanem dodać drobno posiekane suszone pomidory i podlać dwoma łyżkami wody wymieszanym z sokiem z cytryny. Wszystko razem przemieszać i połączyć z czosnkiem.
Makaron rigatoni ugotować al dente. Posiekać natkę pietruszki i papryczkę chilli. Mozzarellę pokroić w cienkie paseczki. Wykładać na talerz makaron, mieszać z pietruszką, mozzarellą oraz chilli a potem układać na nim usmażone warzywa i doprawiać pieprzem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/rigatoni-z-baklazanem-i-dynia-propozycja-na-walentynki