Wykonanie
Zainspirowana warsztatami kulinarnymi postanowiłam mojemu Walentemu zrobić pyszne danie z
makaronem – bez żadnych podtekstów, po prostu chciałam poćwiczyć przed świętem właściwymWalenty zjadły – a i owszem smakowało, a
potem mówi:– No a teraz przejdźmy do konkretów – gdzie jest golonka?

Składniki:
makaron rigatoni – 400 g,
bakłażan – 1 szt,
dynia bez skóry – 300 g,
czosnek – 1 główka,
pomidory suszone w
oliwie – 6 szt,
ser mozzarella – 125 g,
papryczka chilli – 1/3 szt,
sok z cytryny – 1 łyżka.
oliwa z oliwek wg potrzeby,
oliwa spod pomidorków wg potrzeby,
natka pietruszki,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie
Bakłażana oraz
dynię umyć a
potem pokroić w kostkę. Wlać odrobinę
oliwy spod pomidorków na patelnię rozgrzać i podsmażyć przygotowane warzywa. Posolić i mieszać, aby obsmażały się równomiernie (nie
soliłam wcześniej
bakłażana, bo był zupełnie pozbawiony goryczki).
Czosnek obrać z łusek i pokroić w poprzek ząbków w plasterki. Podsmażyć na
oliwie korzystając z osobnej patelni. Do przesmażonej dyni z
bakłażanem dodać drobno posiekane
suszone pomidory i podlać dwoma łyżkami
wody wymieszanym z
sokiem z cytryny. Wszystko razem przemieszać i połączyć z
czosnkiem.
Makaron rigatoni ugotować al dente. Posiekać
natkę pietruszki i
papryczkę chilli.
Mozzarellę pokroić w cienkie paseczki. Wykładać na talerz
makaron, mieszać z
pietruszką,
mozzarellą oraz
chilli a
potem układać na nim usmażone warzywa i doprawiać
pieprzem.