ßßß Cookit - przepis na Roladki z ryby nadziane szpinakiem i grzybami

Roladki z ryby nadziane szpinakiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

To propozycja dla tych, którzy lubią rybę w każdej postaci, lub dla tych tak jak i ja, którzy w piątki nadal na obiad nie serwują mięsa :) Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś darmowej gazetce. W oryginalnym przepisie są jeszcze orzechy, ale ja zupełnie zapomniałam ich dodać. Roladki, co musicie przyznać, wyglądają całkiem apetycznie, a w smaku… rozpływają się w ustach. Wystarczy 15-20 minut pieczenia i rybka jest gotowa. Farsz idealnie do niej pasuje, a podczas pieczenia wytwarza się sos, którym możemy polać ryż lub ziemniaki, w zależności z czym rybę podajemy. Ja podałam tylko ze świeżymi pomidorami koktajlowymi. Jeśli więc znudziła Wam się ryba smażona w jajku i bułce, polecam ten przepis:)
SKŁADNIKI:
filety z ryby u mnie flądra bez skóry ok 1 kg
młody świeży szpinak 250 g
pieczarki brązowe 300 g
masło 2 łyżki
rozmaryn 1 gałązka
sól morska
pieprz grubo mielony
PRZYGOTOWANIE:
Z liści szpinaku oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Pieczarki brązowe- u mnie nazywają się chestnut – oczyścić, ale nie obierać ze skórki, przekroić na pół a następnie w pokroić cienkie plasterki. Grzyby podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać szpinak, podsmażać ok 30 sekund, dodać sól, pieprz i wymieszać .
Filety ryby- muszą być cienkie żeby ładnie się zwijały , oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na jednym końcu nakładać przygotowany farsz i zawijać. spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania Z wierzchy można posypać jeszcze pieprzem. Pomiędzy roladkami poukładać kawałki rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 160 stopni i zapiekać 20 minut. Podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :)
Źródło:http://potravel.pl/2014/02/14/roladki-z-ryby-nadziane-szpinakiem