Wykonanie
Jędrne, sprężyste rydze przyrządzane niemal zaraz po powrocie z rydzobrania smakują obłędnie! Właśnie wróciłam z rydzowego szaleństwa w Wysowej Zdroju, podczas którego
jadłam rydze w dziesiątkach wcieleń. A po powrocie do domu robię domownikom wyśmienite grzanki z rydzami i
orzechami . To prawdziwa uczta i ... zachęta do kolejnej wycieczki w las. A Wy jak przyrządzone rydze lubicie najbardziej?

Szeleszczące liście w lesie, szeleszczące dźwięki muzyki, trzaska iskra w kominku. Lubicie Stacey Kent ? Tu jeden z moich ulubionych, jesiennych utworów "Dreamer", posłuchajcie...Szczerze Wam
powiem, że rydze przez wiele lat istniały dla mnie jedynie jako nigdy nie znaleziony i nigdy nie odkryty w lesie
grzyb. Słynny "Rudy rydz" Heleny Majdaniec zachwalał ich walory smakowe, a ja mogłam sobie jedynie wyobrazić smak. Pierwszego rydza zjadłam dopiero kilka lat temu. To wyśmienite, piękne, szlachetne
grzyby, których zbieranie
daje wiele radości. Brudzą palce, spodnie i koszyki, mają piękne kapelusze i groźnie wyglądające blaszki (no wiecie, blaszkowce = truciciele). W tym roku miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w Święcie Rydza w Wysowej Zdroju, relacja z tego wydarzenia juz niebawem. Tymczasem polecam Wam genialne w swojej prostocie danie rydzowe, które można przygotować nawet z 3-4
grzybów.

Jedliście kiedyś rydze z młodymi
orzechami laskowymi? To moje odkrycie z ubiegłego roku. Soczyste, słodkawe,
młode orzechy laskowe,
rozmaryn,
czosnek i cudownie sprężyste rydze, które tylko chwilę spędziły na patelni. Pycha!Jeśli macie tylko kilka
grzybów, podajcie je na grzance. Jeśli dało się zebrać lub kupić więcej, dodajcie do nich nieco
śmietany i będzie wyśmienity sos do
makaronu.kilka świeżych jędrnych rydzówgarść świeżych
orzechów laskowych1 łyżka
masła1-2 ząbki
czosnkumała gałązka
rozmarynusól morskaświeżo mielony
pieprzkilka kromek dobrego
chleba na zakwasiełyżka tartego
parmezanuRydze oczyść (wytrzyj wszystkie zabrudzenia), usuń trzonki i pokrój w plastry.
Młode orzechy laskowe obierz z białej skórki i z grubsza posiekaj.Na patelni rozgrzej
masło, dodaj posiekany
czosnek i igiełki
rozmarynu. Podsmażaj, aż
czosnek nieco zmięknie, dodaj pokrojone rydze i delikatnie mieszając podsmażaj ok 3-4 minut.
Grzyby powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne i sprężyste. Dopraw
grzyby solą morską, świeżo mielony
pieprzem i wymieszaj z posiekanymi
orzechami.Kromki
chleba zrumień na suchej patelni, podpiecz w piekarniku albo w tosterze. Na każdą kromkę nałóż nieco startego
parmezanu, obkładaj rydzami z
orzechami i od razu podawaj.