ßßß
Szeleszczące liście w lesie, szeleszczące dźwięki muzyki, trzaska iskra w kominku. Lubicie Stacey Kent ? Tu jeden z moich ulubionych, jesiennych utworów "Dreamer", posłuchajcie...Szczerze Wam powiem, że rydze przez wiele lat istniały dla mnie jedynie jako nigdy nie znaleziony i nigdy nie odkryty w lesie grzyb. Słynny "Rudy rydz" Heleny Majdaniec zachwalał ich walory smakowe, a ja mogłam sobie jedynie wyobrazić smak. Pierwszego rydza zjadłam dopiero kilka lat temu. To wyśmienite, piękne, szlachetne grzyby, których zbieranie daje wiele radości. Brudzą palce, spodnie i koszyki, mają piękne kapelusze i groźnie wyglądające blaszki (no wiecie, blaszkowce = truciciele). W tym roku miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w Święcie Rydza w Wysowej Zdroju, relacja z tego wydarzenia juz niebawem. Tymczasem polecam Wam genialne w swojej prostocie danie rydzowe, które można przygotować nawet z 3-4 grzybów.
Jedliście kiedyś rydze z młodymi orzechami laskowymi? To moje odkrycie z ubiegłego roku. Soczyste, słodkawe, młode orzechy laskowe, rozmaryn, czosnek i cudownie sprężyste rydze, które tylko chwilę spędziły na patelni. Pycha!Jeśli macie tylko kilka grzybów, podajcie je na grzance. Jeśli dało się zebrać lub kupić więcej, dodajcie do nich nieco śmietany i będzie wyśmienity sos do makaronu.kilka świeżych jędrnych rydzówgarść świeżych orzechów laskowych1 łyżka masła1-2 ząbki czosnkumała gałązka rozmarynusól morskaświeżo mielony pieprzkilka kromek dobrego chleba na zakwasiełyżka tartego parmezanuRydze oczyść (wytrzyj wszystkie zabrudzenia), usuń trzonki i pokrój w plastry.Młode orzechy laskowe obierz z białej skórki i z grubsza posiekaj.Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i igiełki rozmarynu. Podsmażaj, aż czosnek nieco zmięknie, dodaj pokrojone rydze i delikatnie mieszając podsmażaj ok 3-4 minut. Grzyby powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne i sprężyste. Dopraw grzyby solą morską, świeżo mielony pieprzem i wymieszaj z posiekanymi orzechami.Kromki chleba zrumień na suchej patelni, podpiecz w piekarniku albo w tosterze. Na każdą kromkę nałóż nieco startego parmezanu, obkładaj rydzami z orzechami i od razu podawaj.