Wykonanie
W każdy poniedziałek zaczynam odchudzanie. Trwa do późnego wieczora lub najdalej do wtorkowego poranka. Obiecuję sobie, że tym razem zawezmę się i wytrzymam choć kilka dni. Ale jak tu gotować dla rodziny i nie próbować? Jak już spróbuję , to porcyjkę sobie nakładam. I tak w kółko Macieja.Od kilku dni nie podjadam po 18, a jak podjadam to
rzodkiewkę- smacznie i mało kalorii.Dziś poniedziałek, więc obiad dietetyczny.
Ser paneer
jadłam pierwszy raz. Można go śmiało zrobić samemu z 2 litrów
mleka i 4 łyżek
soku z cytryny. Ja poszłam na łatwiznę i zakupiłam :)
Ser podobno bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Smakuje jak
twaróg w połączeniu z haloumi. Lekko słonawy – dla mnie zbyt mało, z bardzo przyjemną teksturą. Połączyłam z
bakłażanem, którego uwielbiam. Całość 25 minut. Polecam :)
SKŁADNIKI: na 2 porcje
ser paneer 100 g
bakłażan 1 szt
pomidor 1 szt
ogórek zielony 1/3 szt
jogurt naturalnyoliwa z oliwek do posmarowania
bakłażanasól morska w młynku
pieprz czarny mielony
papryka mielona słodka
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować
bakłażana. Umyć, osuszyć i pokroić w plastry. U mnie z 1 sztuki wychodzi zazwyczaj 6-7 plastrów. Ułożyć na blaszce. Posypać
solą morską,
pieprzem czarnym oraz
papryką mieloną słodką. Skropić
oliwą z oliwek i rozsmarować na plastrach
bakłażana. Ja używam do tego silikonowego pędzelka. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po 10 minutach zacząć przygotowywać
ser. Pokroić w trójkąty. Na patelni rozgrzać
olej i na małym ogniu smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć plastry
bakłażana, na nim usmażony
ser. Dodałam pokrojonego w plastry
ogórka oraz kawałki
pomidora. Podawać z
jogurtem naturalnym. Smacznego:)ZAPRASZAMY NA KONKURS