ßßß Cookit - przepis na Sałatka Szopska

Sałatka Szopska

nazwa

Wykonanie

No i jest. Zapowiadana w poprzednim poście o Bułgarii Sałatka Szopska . Trochę mi to zajęło, bo nie mogłem w mojej Łebie nigdzie dostać specjalnego sera, a fetą nie chciałem zastępować, bo to nie to samo. Przy okazji odwiedzin u kochanych dziadków postanowiłem zrobić przepyszną, pachnącą latem sałatkę. Podczas przygotowania wszystko pachniało świeżością i miała być sałatka na później, ale nie mogliśmy się oprzeć i zjedzona była zaraz po przygotowaniu. Nie zapomnijcie dodać komentarza, jak spróbujecie zrobić ją sami. W Bułgarii sałatka ta podawana jest zazwyczaj na przystawkę.
Sałatka Szopska (porcja dla 2 osób)
Potrzebne składniki:
1. 3/4 ogórka zielonego
2. 2 pomidory
3. 2 papryki (mogą być różne)
4. 1/2 cebuli
5. Ser Szopski (w Kauflandzie jest ser Bałkanka)
6. Pietruszka zielona
7. Sól, pieprz, ocet, olej lub oliwa
Przygotowanie:
1. Ogórka kroimy w kostkę, układamy na talerzu.
2. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
3. Pomidora kroimy również w kostkę, ale polecam usunąć z niego wnętrzności.
4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty.
5. Całość polewamy octem i olejem bądź oliwą i pieprzymy. Można również troszkę posolić, ale generalnie sam ser szopski jest dość słony i powinien wystarczyć.
6. Na przygotowane warzywa ucieramy na tarce ser szopski. Na 2 porcję użyłem ok 100 gr sera.
7. Wszystko posypujemy posiekaną pietruszką zieloną do dekoracji.
8. Przed spożyciem można wszystko sobie wymieszać na talerzu.
9. i gotowe!
SMACZNEGO
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2012/03/saatka-szopska.html