Wykonanie
No i jest. Zapowiadana w poprzednim
poście o Bułgarii
Sałatka Szopska . Trochę mi to zajęło, bo nie mogłem w mojej Łebie nigdzie dostać specjalnego
sera, a
fetą nie chciałem zastępować, bo to nie to samo. Przy okazji odwiedzin u kochanych dziadków postanowiłem zrobić przepyszną, pachnącą latem
sałatkę. Podczas przygotowania wszystko pachniało świeżością i miała być
sałatka na później, ale nie mogliśmy się oprzeć i zjedzona była zaraz po przygotowaniu. Nie zapomnijcie dodać komentarza, jak spróbujecie zrobić ją sami. W Bułgarii
sałatka ta podawana jest zazwyczaj na przystawkę.
Sałatka Szopska (porcja dla 2 osób)Potrzebne składniki:1. 3/4
ogórka zielonego2. 2
pomidory3. 2
papryki (mogą być różne)4. 1/2
cebuli5.
Ser Szopski (w Kauflandzie jest
ser Bałkanka)6.
Pietruszka zielona7.
Sól,
pieprz,
ocet,
olej lub
oliwaPrzygotowanie:1.
Ogórka kroimy w kostkę, układamy na talerzu.2.
Cebulę drobno siekamy i dodajemy do
ogórków.3.
Pomidora kroimy również w kostkę, ale polecam usunąć z niego wnętrzności.4. Z
papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty.5. Całość polewamy
octem i
olejem bądź
oliwą i
pieprzymy. Można również troszkę posolić, ale generalnie sam
ser szopski jest dość słony i powinien wystarczyć.
6. Na przygotowane warzywa ucieramy na tarce
ser szopski. Na 2 porcję użyłem ok 100 gr
sera.7. Wszystko posypujemy posiekaną
pietruszką zieloną do dekoracji.8. Przed spożyciem można wszystko sobie wymieszać na talerzu.9. i gotowe!SMACZNEGO