Wykonanie
Sałatka, która kojarzy się z wakacjami na południu Europy…Różne jej odmiany można zjeść w większości
krajów Półwyspu Bałkańskiego.To co łączy wszystkie wersje to
ser. Solankowy
biały ser owczy lub z
mleka krowiego. Koniecznie utarty na tarce lub drobno pokruszony :)Składniki: (4-6 porcji)2-4
pomidory2-3 średnie
ogórki1
papryka1
czerwona cebula(u mnie sezonowo, jako odstępstwo od „oryginału”, pojawiła się
rzodkiewka)1/2 kostki
sera szopskiego*
ocet winnyoliwacząber świeży lub suszony*W
polskich sklepach najczęściej można kupić „Owczy/krowi bułgarski
ser szopski” albo „Bułgarski
ser krowi/owczy BAŁKANKA”.Wykonanie:
Pomidory i
paprykę pokroić w dużą kostkę.
Ogórki obrać i także pokroić w dużą kostkę.
Czerwoną cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Składniki wymieszać i włożyć do płaskiej salaterki.Na wierzch utrzeć grubą warstwę szopskiego
sera i posypać cząbrem. Przed podaniem skropić
octem winnym i
oliwą.
Sałatka wspaniale pasuje do wszystkich dań z grilla oraz pieczonego drobiu.Smacznego :)