Bułgarska sałatka popularna na całych Bałkanach - w Czarnogórze podawana jest raz w wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :)Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :)Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie...SKŁADNIKI (dla 2 osób)2 duże pomidory1 długi ogórek szklarniowy1 mała cebula czerwonaopcjonalnie 1 biała papryka180g fety3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu winnegosól morskaświeżo mielony pieprzczarne oliwki do przybraniaPRZYGOTOWANIEPomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego :)