Wykonanie
By MagicPot, 12 lipca 2015Każdy z nas nie raz miał okazję zjeść prostą surówkę z warzywami, ale czasem bywa tak że to co jest najprostsze w przygotowaniu to zapominamy składniki i pozostaje tylko wspomnienie smaku. Tak też było i ze mną gdy po raz pierwszy zetknęłam się z surówka z
ogórkiem,
papryką i
rzodkiewką – zjadłam i zapomniałam składniki.Kilka dni temu znajomi zaprosili mnie na obiad i zostałam poczęstowana właśnie takową surówką. Tym razem postarałam się nie zapomnieć składników i wczoraj na kolację do kanapek przygotowałam surówkę z warzywami.Z przygotowanych składników starczyło surówki dla dwóch dorosłych osób.pół dużego zielonego
ogórka lub jeden średni3 – 5
rzodkiewekjedna
paprykadwa średnie
pomidoryjogurt naturalnyprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyWszelkie przygotowania rozpoczęłam od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Następni szatkujemy
rzodkiewkę w plasterki,
ogórka w półksiężyce a
pomidory w ćwiartki. Z
papryki wydrążyłam środek, najpierw pokroiłam w paski a następnie w kostkę.Wszystkie warzywa wrzuciłam do jednej miski, zalałam
jogurtem płynnym i dodałam przypraw:
soli i
pieprzu.Prócz wyżej wymienionych warzyw można dodawać również inne, na jakie tylko mamy ochotę.Tym razem surówkę podałam do kanapek z
wędliną i
serem żółtym, ale można podawać do obiadu np. kotletów
schabowych z
ziemniakami.Smacznego!Polecam inne przepisy na surówki: