ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegobakłażan 1 sztukcukinia 2 sztukczosnek 1 sztukpapryka pomarańczowa 1 sztukpomidory 4 sztukogórek 1 sztukczosnek 3 ząbkijogurt naturalny 200 gramówserek homogenizowany 200 gramówoliwa według uznaniamięta według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyty duży bakłażan pokroić w plastry, posolić i odłożyć na druszlaku na 30 minut. Paprykę przekroić na pół i oczyścić, a umyte pomidory i cukinie poprzekrawać na połówki. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć. Przygotowane warzywa posmarować oliwa i ułożyć na grillu lub na ruszcie piekarnika, a obok położyć ząbki czosnku w łupinkach. Na maksymalnej temperaturze opiekać kilka minut, po czym pomidory pokroić w ósemki, plastry bakłażana na ćwiartki, cukinie w półplasterki, a paprykę na nie regularne kawałki. Czosnek obrać z łupinek. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Sos ogórkowy: umyty, osuszony ogórek zetrzeć na tarce (ze skórką) i posolić, a gdy puści sok - osączyć i wymieszać z jogurtem oraz serkiem i rozgniecionymi 3 ząbkami czosnku. Sos podawać w osobnym naczyniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrillaPotrawy z seremSałatkiSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: