ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanych warzyw z sosem ogórkowym

Sałatka z grillowanych warzyw z sosem ogórkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
bakłażan 1 sztuk
cukinia 2 sztuk
czosnek 1 sztuk
papryka pomarańczowa 1 sztuk
pomidory 4 sztuk
ogórek 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
jogurt naturalny 200 gramów
serek homogenizowany 200 gramów
oliwa według uznania
mięta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyty duży bakłażan pokroić w plastry, posolić i odłożyć na druszlaku na 30 minut. Paprykę przekroić na pół i oczyścić, a umyte pomidory i cukinie poprzekrawać na połówki. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć. Przygotowane warzywa posmarować oliwa i ułożyć na grillu lub na ruszcie piekarnika, a obok położyć ząbki czosnku w łupinkach. Na maksymalnej temperaturze opiekać kilka minut, po czym pomidory pokroić w ósemki, plastry bakłażana na ćwiartki, cukinie w półplasterki, a paprykę na nie regularne kawałki. Czosnek obrać z łupinek. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sos ogórkowy: umyty, osuszony ogórek zetrzeć na tarce (ze skórką) i posolić, a gdy puści sok - osączyć i wymieszać z jogurtem oraz serkiem i rozgniecionymi 3 ząbkami czosnku. Sos podawać w osobnym naczyniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grilla
Potrawy z serem
Sałatki
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8256/Salatka-z-grillowanych-warzyw-z-sosem-ogorkowym