Łosoś w sosie śmietankowym:5 niewielkich kawałków łososia ok 350gśmietanka kremówka 30% 200gok 3/4 szklanki wodyłyżeczka suszonych pomidorów w płatkachszczypta czarnuszkiczosnek niedźwiedzipapryka czerwonasólolej z bazylią KujawskiŁososia kroję w kawałki. Na patelnię wlewam łyżkę oleju z bazylią i rozgrzewam. Następnie kładę kawałki łososia i obsmażam na rumiano z każdej strony delikatnie je obracając. Śmietankę wlewam do kubka i dodaję po trochu gorącej, przegotowanej wody i mieszam (ok 0,5 szklanki wody) Następnie całość wylewam na patelnie do łososia i mieszam delikatnie. Dodaję również przyprawy. Ja miałam gotową mieszankę ale w jej skład wchodzą suszone pomidory w płatkach, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, czarnuszka i chili. Całość podgotowuję delikatnie mieszając. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewam wody aby był rzadszy i żeby było go więcej.Kluseczki ze szpinakiem;ok 1kg ziemniaczkówszpinak mrożony około 300g w brykietachpół kostki twarogu półtłustegojajkookoło 150g mąki ziemniaczanejsólpieprzoliwa z oliwekZiemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przekładam do miski, ugniatam je na pure i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie szpinak rozmrażam. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaje szpinak. Lekko solę i pieprzę i podsmażam około 5-10 minut aż woda całkowicie odparuje. Szpinak również trochę studzę. Gdy ziemniaczki są już zimne dodaję do nich szpinak, jajko i twaróg i ugniatam ręką lub "szturchaczką" do ziemniaków. Następnie dodaję stopniowo mąkę nadal ugniatając aż ciasto przestanie się kleić i będzie w miarę elastyczne. W szerokim garnuszku gotuję wodę. Z powstałego ciasta formuję kulki i w każdej robię palcem dziurkę. Ręce można delikatnie oprószyć mąką aby ciasto się nie kleiło nam do palców.Wrzucam do wrzątku po kilka sztuk i po ich wypłynięciu gotuję jeszcze jakieś 2 minuty.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.