Wykonanie

‚Zimni ogrodnicy’ na szczęście w tym tygodniu o nas jeszcze zapomnieli (mamy dziś prawdziwe lato i ponad 25 st na termometrze! :)), ale już w piątek ‘zimna Zośka’ ponoć nam nie przepuści ;) zupa więc zdecydowanie przyda się na weekend (może Wam również? ;)).W moim wiosennym menu nie może zabraknąć pokrzywy . Bogata jest w witaminy oraz mikro- i makroelementy,
sole mineralne, flawonoidy; bardzo korzystnie wpływa
między innymi na produkcję czerwonych krwinek, pomaga więc też np. w walce z anemią. Jak często powtarzam – najzdrowsza jest oczywiście na surowo, dlatego dodaję jej wiosną do
świeżych soków warzywno-
owocowych (lubię np. połączenie pokrzywy,
jabłka i fenkułu, zawsze z dodatkiem korzenia
imbiru,
kurkumy i
cytryny). Ale i zupę warto od czasu do czasu ugotować, szczególnie jeśli chcemy przemycić trochę więcej ‘chwastów’ do naszej kuchni ;)(przepis, podobnie jak wcześniejsze pesto z liści
rzodkiewki, pochodzi u majowego numeru ‘Saveurs’)

Zupa pokrzywowa z grzankami i
boczkiem na 4 porcjeok. 100 g
młodych listków pokrzywy2
ziemniaki (ok. 130 – 150 g)1
cebula1-2 ząbki
czosnku (mój dodatek)8 plastrów
wędzonego boczku (4 + 4)2 łyżki
oliwyotarta skórka z 1 ekologicznej
cytryny (mój dodatek)
sól,
pieprzok. 800 ml
wody (lub
bulionu) na grzanki :2 łyżki
oliwy4 kromki dobrego
chlebaświeży
tymianekLiście pokrzywy dokładnie wypłukać i z grubsza posiekać.
Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroć w małą kostkę.
Cebulę drobno posiekać, ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę (lub zmiażdżyć i drobno posiekać).4 plastry
boczku pokroić w kostkę (lub w ‘zapałki’). W rondlu rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać pokrojony
boczek,
cebulę i
czosnek i podsmażyć / zrumienić kilka minut; dodać
ziemniaki i liście pokrzywy, podsmażyć chwilę wraz z
boczkiem i
cebulą mieszając, a następnie zalać
wodą (tak, by zakryła warzywa), posolić i gotować do miękkości (ok. 25-30 min.). Pod koniec gotowania dodać otartą
skórkę z cytryny, doprawić do smaku, a następnie całość zmiksowaćNa grzanki :
Chleb pokroić w niezbyt dużą kostkę. 4 pozostałe plastry
boczku pokroić jak wyżej (w kostkę lub w ‘zapałki’) i zrumienić je na suchej patelni. Następnie przełożyć
boczek na półmisek, do tłuszczu dodać
oliwę i zrumienić kawałki
chleba z dodatkiem listków / gałązek
tymianku.Serwować zupę z dodatkiem grzanek, zrumienionego
boczku (i ewentualnie z dodatkiem kilku listków
tymianku).‘A jeśli chcecie pokrzywę zutylizować w kuchni w jakiś inny sposób, to polecam również np. to wcześniejsze risotto – klik . * * *‘

Sami chyba przyznacie, że do koloru zupy i talerza doskonale pasuje również powyższe zdjęcie ;) To już niestety jedne z ostatnich majowych kwiatów rzepaku, wkrótce więc skończą sie moje ‘aromaterapeutyczne’ spacery wśród pól pokrytych łanami złotych, niezwykle aromatycznych kwiatów (uwielbiam zapach rzepakowych kwiatów!). Jak widać owady również spiesza się, by je wykorzystać :)‘Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego tygodnia!‘