Wykonanie

*
Awokado gości na moim
stole wyjątkowo często, szczególnie teraz latem. Ten niezwykle zdrowy
owoc (witaminy, błonnik, dobre – nienasycone – tłuszcze, potas, magnez, fosfor,
białko, oraz duże właściwości przeciwutleniające…) to wspaniały dodatek do szybkich sałatek, a także ‘baza’ do przygotowania jednej z moich ulubionych przekąsek – guacamole – klik . Najczęściej używam
awokado do przygotowania dań wytrawnych, jednak kiedy w jednym z tutejszych czasopism zobaczyłam zdjęcie tarteletek / babeczek z
malinami i
awokado stwierdziłam, że
pora na zmiany i na wypróbowanie również tej słodkiej wersji :)Babeczki te robiłam już kilka
razy, modyfikując nieznacznie proporcje i dodatki (oryginał ‘gazetowy’ był zdecydowanie najmniej udany ;) ). Piekłam je np. z
mlekiem kokosowym, jednak ta wersja nie do końca mi posmakowała, ciasto było bowiem nieco mdłe. Ostatecznie wygrała wersja na
mleku ryżowym, z dodatkiem sporej ilości otartej
skórki cytrynowej oraz limoncello (za pierwszym razem) i
rumu (za drugim).
Alkohol możemy oczywiście pominąć, nadaje on jednak temu ciastu dodatkowego aromatu i przyjemnego smaku, polecam więc użycie jednej z tych dwóch ‘procentowych’ propozycji ;)Dziś już śmiało
mogę stwierdzić, że
awokado,
pistacje,
maliny i
cytryna to bardzo udany kwartet :)*

Tarteletki / babeczki z
awokado i
malinamiok. 8 indywidualnych foremek ‘tarteletkowych’ o śr. 10 cm60 g
tłuszczu roślinnego (lub miękkiego
masła)150 g
cukru (u mnie zmielony trzcinowy)3
jajkaotarta skórka z 1
cytryny i 1
limonki100 ml
mleka (u mnie
ryżowe)3 łyżki limoncello lub
rumu (można pominąć)*2 dojrzałe
awokado180 g
mąki100 g zmielonych
pistacjiszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 200 g
malincukier puder do posypania* jeśli rezygnujemy z dodatku
alkoholu, radzę dodać 3 łyżki
mleka więcej lub ok. 30 g
mąki mniejPiekarnik nagrzać do 180°.
Awokado przepołowić, pozbawić pestki a miąższ rozetrzeć widelcem.Tłuszcz utrzeć z
cukrem do białości. Dalej miksując dodawać po jednym
jajku, a gdy masa jest już jednolita dodać otartą
skórkę z cytryn,
mleko, limoncello lub
rum i
awokado i dobrze wymieszać. Następnie partiami dodawać
mąkę wymieszaną z
solą i proszkiem oraz
pistacje i ponownie dobrze wymieszać. Masę przelać do natłuszczonych foremek i nałożyć po kilka
malin. Piec ok. 35 min.Wystudzić na kratce, a przed podaniem udekorować pozostałymi
malinami i posypać
cukrem pudrem.Uwaga :- ciasto pieczone w jednej większej foremce (np. tortownica o śr. 22 cm) ma niestety tendencje lekko ‘zakalcowe’, radzę więc użyć indywidualnych foremek, w których ciasto o wiele szybciej i lepiej się wypieka*(przepis oryginalny – Betty Bossi)*Pozdrawiam serdecznie!*