ßßß
*Awokado gości na moim stole wyjątkowo często, szczególnie teraz latem. Ten niezwykle zdrowy owoc (witaminy, błonnik, dobre – nienasycone – tłuszcze, potas, magnez, fosfor, białko, oraz duże właściwości przeciwutleniające…) to wspaniały dodatek do szybkich sałatek, a także ‘baza’ do przygotowania jednej z moich ulubionych przekąsek – guacamole – klik . Najczęściej używam awokado do przygotowania dań wytrawnych, jednak kiedy w jednym z tutejszych czasopism zobaczyłam zdjęcie tarteletek / babeczek z malinami i awokado stwierdziłam, że pora na zmiany i na wypróbowanie również tej słodkiej wersji :)Babeczki te robiłam już kilka razy, modyfikując nieznacznie proporcje i dodatki (oryginał ‘gazetowy’ był zdecydowanie najmniej udany ;) ). Piekłam je np. z mlekiem kokosowym, jednak ta wersja nie do końca mi posmakowała, ciasto było bowiem nieco mdłe. Ostatecznie wygrała wersja na mleku ryżowym, z dodatkiem sporej ilości otartej skórki cytrynowej oraz limoncello (za pierwszym razem) i rumu (za drugim). Alkohol możemy oczywiście pominąć, nadaje on jednak temu ciastu dodatkowego aromatu i przyjemnego smaku, polecam więc użycie jednej z tych dwóch ‘procentowych’ propozycji ;)Dziś już śmiało mogę stwierdzić, że awokado, pistacje, maliny i cytryna to bardzo udany kwartet :)*
Tarteletki / babeczki z awokado i malinamiok. 8 indywidualnych foremek ‘tarteletkowych’ o śr. 10 cm60 g tłuszczu roślinnego (lub miękkiego masła)150 g cukru (u mnie zmielony trzcinowy)3 jajkaotarta skórka z 1 cytryny i 1 limonki100 ml mleka (u mnie ryżowe)3 łyżki limoncello lub rumu (można pominąć)*2 dojrzałe awokado180 g mąki100 g zmielonych pistacjiszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 200 g malincukier puder do posypania* jeśli rezygnujemy z dodatku alkoholu, radzę dodać 3 łyżki mleka więcej lub ok. 30 g mąki mniejPiekarnik nagrzać do 180°.Awokado przepołowić, pozbawić pestki a miąższ rozetrzeć widelcem.Tłuszcz utrzeć z cukrem do białości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, a gdy masa jest już jednolita dodać otartą skórkę z cytryn, mleko, limoncello lub rum i awokado i dobrze wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem oraz pistacje i ponownie dobrze wymieszać. Masę przelać do natłuszczonych foremek i nałożyć po kilka malin. Piec ok. 35 min.Wystudzić na kratce, a przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i posypać cukrem pudrem.Uwaga :- ciasto pieczone w jednej większej foremce (np. tortownica o śr. 22 cm) ma niestety tendencje lekko ‘zakalcowe’, radzę więc użyć indywidualnych foremek, w których ciasto o wiele szybciej i lepiej się wypieka*(przepis oryginalny – Betty Bossi)*Pozdrawiam serdecznie!*