Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 10SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
mleko 1 szklanek
masło stopione 60 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
ryż ugotowany 75 gramów
cukier puder 50 gramówWykonanie:Przesiać
mąkę do miski, wsypać proszek i
sól. Dodać po jednym
jajku i ubijać mikserem, za każdym razem czekać, aż się całkiem połączy z suchymi składnikami. Stopniowo dodawać
mleko,
masło,
cukier i
rum, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wmieszać
ryż. Ciasto łyżką włożyć do 12 wysmarowanych
masłem foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć
cukrem pudrem i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-27fajneAutor: onolaData: 2009-04-27pycha pych polecam sama robieczęstoAutor: Scully16Data: 2009-04-14warto sprobowacAutor: elunia8762Data: 2008-12-22:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: