Wykonanie
W końcu, i mnie zrobiło się
jagodowo. Wyszłam do sklepu po
truskawki, a wróciłam z pokaźnym
kubkiem jagód i zaczęło się...;)Placuszki
ryżowe, to jedne z moich ulubionych placków, wypatrzyłam je u Majanki i robiłam już wielokrotnie, dlatego dzisiaj, odważyłam się poeksperymentować. Pyszne były, swoją porcję zjadłam prosto z patelni. ;)
torebka
ryżu (100g)1 i 1/4 szklanki
mleka1 i 1/4 szklanki
mąkijajko5 łyżeczek
masła1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenianiepełna szklanka
jagód4 łyżki
cukruolej do smażenia
cukier puder do posypania
Jagody wymieszać z
cukrem, odstawić.
Ryż ugotować. Do miski wlać
mleko i cały czas mieszając dosypywać
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany
ryż i
jajko, wymieszać. Dodać roztopione
masło, ponownie wymieszać. Na końcu dodać
jagody i wymieszać bardzo delikatnie.Wlewać niewielkie porcje na rozgrzany
olej i smażyć z obu stron do zarumienienia. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smacznego!