ßßß
*Najpierw (jak zwykle…) urzekło mnie zdjęcie, a po przeczytaniu szczegółów – również i przepis. Jest on autorstwa Nadine Abensur i pochodzi z jej ostatniej książki z wegetariańskimi przepisami – ‘Enjoy’ (przepis opublikowany w zeszłorocznym, czerwcowym numerze ‘BBC Good Food’). A jako że właśnie dobiega końca ‚Wegetariański Tydzień ‚ w UK, danie jak najbardziej tu dziś pasuje :)Na swoje potrzeby (brak grilla ;) ) nieznacznie zmieniłam sposób wykonania, pominęłam też pomidory, które nie są jeszcze na tyle dobre, bym miała ochotę łączyć je z sezonowymi, pysznymi szparagami ;) Pesto przygotowałam z rukoli, gdyż – według mnie - świetnie zaostrza smak szparagów (p rzekonałam się o tym między innymi przygotowując tę oto zupę). Jeśli dysponujecie grillem, pozostawcie szparagi w całości i zgrillujcie je wraz z batatami. Ja stwierdziłam, że grillowanie wszystkiego na jednej patelni zajmie mi niestety zbyt dużo czasu, dlatego szparagi przygotowałam osobno, by były gotowe w tym samym czasie co bataty. Jeśli nie macie patelni grillowej, możecie upiec słodkie ziemniaki na blasze, w piekarniku – też świetnie smakują :)A teraz już – enjoy ! :)*
4 małe bataty500 g szparagów1 łyżka oliwy z oliwekmarynata :4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu balsamicznegosok z cytryny do smaku(opcjonalnie : otarta skórka z ½ cytryny)pesto z rukoli :60 g rukoli30 g orzeszków piniowych2 ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuok. 120 ml oliwy z oliwekok. 40 g startego parmezanuPrzygotować pesto : rukolę umyć i osuszyć, orzeszki zrumienić na suchej patelni, czosnek obrać, zmiksować razem z rukolą i orzeszkami. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek dalej miksując. Na koniec – dodać parmezan i ponownie zmiksować (kilka sekund).Pesto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.Bataty obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Składniki marynaty wymieszać (odłożyć 2 łyżki) i umieścić w niej plastry batatów (na ok. kwadrans). Następnie upiec je na grillu lub na patelni grillowej (ok. 15-17 minut).Szparagi delikatnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na 3-4 cm kawałki i wymieszać z uprzednio odłożoną marynatą. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać szparagi z marynatą i smażyć ok. 6-8 minut, nie dopuszczając do zrumienienia.*przepis oryginalny : Nadine Abensur, ‘BBC Good Food’, czerwiec 2009*