ßßß Cookit - przepis na Carpaccio di bresaola

Carpaccio di bresaola

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj za sprawą mojej przystawki przeniosę Was do słonecznej Italii. Taką jadłam we Florencji zupełnie niedawno. Na całe szczęście można u nas również dostać bresaolę i przenieść się smakiem do wspomnień wakacyjnych.
Cienkie plastry ułożone na rukoli, skropione octem balsamicznym z dodatkiem oliwy z oliwek, posypane płatkami Parmigiano Reggiano oraz doprawione odrobiną soli i pieprzu to doskonałe danie na prawdziwą włoską ucztę. Ja zamiast octu balsamicznego polałam wszystko kremem balsamico.
Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch) długodojrzewająca wędlina z mięsa wołowego.
Składniki:
kilka plastrów bresaoli,
rukola,
ser parmezan w kawałku,
oliwa z oliwek,
ocet balsamiczny (zamiennie cytryna lub krem balsamiczny),
sól, pieprz świeżo zmielone.
Przygotowanie:
Plastry bresaoli ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć rukolę, skropić całość octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Posypać płatkami parmezanu oraz przyprawami.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/02/carpaccio-di-bresaola.html