ßßß
Dzisiaj za sprawą mojej przystawki przeniosę Was do słonecznej Italii. Taką jadłam we Florencji zupełnie niedawno. Na całe szczęście można u nas również dostać bresaolę i przenieść się smakiem do wspomnień wakacyjnych.Cienkie plastry ułożone na rukoli, skropione octem balsamicznym z dodatkiem oliwy z oliwek, posypane płatkami Parmigiano Reggiano oraz doprawione odrobiną soli i pieprzu to doskonałe danie na prawdziwą włoską ucztę. Ja zamiast octu balsamicznego polałam wszystko kremem balsamico.Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch) długodojrzewająca wędlina z mięsa wołowego.
Składniki:kilka plastrów bresaoli,rukola,ser parmezan w kawałku,oliwa z oliwek,ocet balsamiczny (zamiennie cytryna lub krem balsamiczny),sól, pieprz świeżo zmielone.Przygotowanie:Plastry bresaoli ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć rukolę, skropić całość octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Posypać płatkami parmezanu oraz przyprawami.