Wykonanie

Zrobiliśmy sobie z Madzią prawdziwie królewską ucztę. Ja generalnie lubię
jajka, ale takie w koszulce to wręcz uwielbiam.
Szparagi też darzę miłością wielką. A nic lepiej nie pasuje zarówno do
jajek jak i do
szparagów jak
sos holenderski. Danie wygląda okazale, robi się szybko, a smakiem bije wszystko inne. Korzystajcie
póki jest sezon na
szparagi, bo
potem będziecie żałować. I będzie płacz i zgrzytanie zębów.po 1
jajku na osobępo 1 toście na osobępo 1 garści
roszponki i
rukolipęczek
szparagówstarty
parmezansos holenderskiząbek
czosnku1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzoliwa z oliwekbiały ocet winnyskórka z 1
cytrynyOd
szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu
szparag sam się złamie. Nacieramy
szparagi oliwą,
solą i
pieprzem i grillujemy. Aż się przyrumienią i zmiękną. Przekładamy na talerz i czekamy aż ostygną.
Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem
czosnku.
Rukolę i
roszponkę mieszamy w misce, dodajemy
sok z cytryny, odrobinę
oliwy, szczyptę
soli i mieszamy.Teraz
jajka: nieduży rondelek napełniamy
wodą, dodajemy 2 łyżki
octu winnego i gotujemy. Jak
woda się zagotuje to zmniejszmy ogień żeby się tylko tak leciutko gotowało (zbyt duże bąble zniszczą strukturę
białka). Łyżką zakręcamy
wodę w garnku żeby się wir zrobił i w ten wir wbijamy
jajko - rozbijamy tuż nad samą
wodą. Możemy też rozbić najpierw do miseczki i wlać do
wody prosto z miseczki. Ta metoda jest nawet prostsza. I gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręczniczek i osuszamy.
Sos holenderski:Przepis TUTAJTeraz już wykończenie:
Rukolę z
roszponką wykładamy na talerz, na to kładziemy tosta, na niego
szparagi, a na górę
jajko. Oblewamy
sosem holenderskim i posypujemy
parmezanem. I jemy :)Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)