Wykonanie
*Nie
będę raczej oryginalna pisząc, że uwielbiam wiosnę :) Pierwsze pikniki, nowalijki, wiosenne sałatki… Znów jest kolorowo i optymistycznie, również na naszych talerzach ;) I choć śniadania w domu w tygodniu jadam rzadko, to w weekend zawsze staram się przygotować coś dobrego. Czasem jest to coś na słodko, czasem na słono, wszystko zależy od nastroju ;) Ostatnio był to wiosenny
serek. Najprostszy z możliwych. Do kanapek, nie tylko
śniadaniowych. Świetnie spisał się nie tylko w towarzystwie
jajek i
ogórka, ale również jako ‘farsz’ do
awokado : było to bardzo smakowite i ożeźwiające połączenie. Idealne na lekką, wiosenną przekąskę :)*
*1 pęczek
rzodkiewki150 g
białego serka koziego2-3 łyżki
jogurtu lub
śmietany3 łyżki poszatkowanej rukwi
wodnej lub
ziół (np.
szczypiorek,
koperek,
natka pietruszki,
trybula…)otarta skórka z jednej małej
cytryny (można pominąć)
sól,
pieprz do smaku
Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.
Serek mieszamy z
jogurtem (lub
śmietaną), dodajemy
zioła,
rzodkiewki oraz otartą
skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.Uwagi :Zamiast
ziół możemy dodać poszatkowane listki
rzodkiewki lub np. rukwi
wodnej (przyznam, że z rukwią tego typu
serek świetnie smakuje). Możemy też oczywiście dodać np. garść naszych ulubionych
kiełków .*Pozdrawiam serdecznie!*