ßßß
Chłodnik jak sama nazwa wskazuje jest idealny na upały :) Chłodnik z botwinki, zwany inaczej chłodnikiem litewskim, ubóstwiam i mogłabym go jeść całe lato. I choć z końcem lipca kończy się sezon na te młode buraczki, ja niestety dopiero teraz znalazłam czas, aby pokazać Wam mój przepis. Mam nadzieję, że się przyda, jeśli nie w tym roku to w przyszłym :)P.S. Pamiętajcie, że buraki są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin!Składniki:1 pęczek botwinki wraz z korzeniem1 zielony ogórek1 pęczek rzodkiewek1 pęczek koperku1 pęczek szczypiorku750ml jogurtu / maślanki / kefiru lub chudej śmietanyok 1,5l wodysól, pieprz1 jajko ugotowane na twardosok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)Przygotowanie:Botwinkę opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj. Bulwy buraka zostaw w całości. Do garnka wlej 1,5l zimnej wody i gotuj botwinkę razem z burakami do miękkości (ok 15 minut). Całość odcedź pozostawiając cały wywar i poczekaj aż przestygnie.Ogórka i rzodkiew umyj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z ostygniętym burakiem. Rzodkiew natomiast pokrój w talarki lub półtalarki. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj.Wszystkie składniki przełóż do jednego dużego naczynia i zalej chłodnym wywarem. Dodaj jogurt / maślankę / kefir / śmietanę, sok z cytryny (opcjonalnie), dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.Gotowy chłodnik przelej do miseczek i udekoruj ćwiartkami lub ósemkami jajka.Smacznego :)




