Wykonanie
Piątek z
rybą XI.Lubię
rybę, nawet bardzo!Dziś przepis na
pstrąga pieczonego w piekarniku z dodatkiem pysznego sosu
koperkowo-
pietruszkowo-
szczypiorkowego.Cały obiad przygotujesz w około 30 minut.Ja podałam
rybkę z
ziemniakami i surówką z
kiszonej kapusty.Cudowny obiad !Składniki : ( 2 porcje )* 2
pstrągi ( wypatroszone ),*
sól,
pieprz,* 1
cytryna,* 4 łyżki
śmietany,* 2 łyżki siekanego
koperku,* 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,* 2 łyżki drobno pokrojonego
szczypiorku,Przygotowanie :
Pstrągi umyj, osusz ręcznikiem, oprósz
solą i
pieprzem ( z wierzchu i w środku).Z
cytryny ukrój 6 cienkich plasterków i włóż po 3 do każdej
ryby.
Pstrągi ułóż na papierze do pieczenia, zamknij.Włóż
rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 -30 minut.Pięć minut przed końcem otwórz papier.
Śmietanę zmieszaj z
koperkiem,
natką pietruszki i
szczypiorkiem, przypraw szczyptą
soli i
pieprzu a także łyżką
soku z cytryny.Upieczoną
rybę podawaj z sosem. :)