ßßß Cookit - przepis na Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem

Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam pyszną wiosenną, sezonową surówkę. Przepis powstał w ramach comiesięcznego cyklu 3 po 3 grupy wspólnego gotowania. Składnikami do wykorzystania były: rzodkiewka, cytryna i natka. Miałam zamiar przygotować rozdkiewkę w zupełnie nowej odsłonie – w wersji pieczonej, ale pogoda na zewnątrz sprawiła, że wolałam nie odpalać dziś piekarnika. A surówka wyszła naprawdę bardzo zacna. Zapiekaną rzodkiewkę zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie.
Sałatkę z udziałem rzodkiewki, natki oraz cytryny przygotowała również Emilia z bloga Turcja od kuchni .
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 kalarepa
1 jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie warzywa i zioła dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Od rzodkiewek odkroić listki oraz ogonku. Kalarepę i jabłko obrać ze skórki.
Kalarepę przekroić na cztery części. Jabłko również podzielić na ćwiartki i odciąć gniazda nasienne.
Rzodkiewkę, kalarepę oraz jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Można sobie pomóc robiąc to w malakserze, jak zrobiłam ja.
Warzywa od razu skropić sokiem z cytryny, aby jabłko nie ciemniało.
Dodać sól, pieprz, olej oraz posiekaną natkę i koperek. Wymieszać i podawać.
Taka surówka idealnie sprawdzi się do smażonej ryby oraz mięs. Jest lekka i bardzo orzeźwiająca.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2016/06/03/surowka-z-rzodkiewki-z-kalarepka-i-jablkiem