ßßß
Składniki:1 pęczek rzodkiewek1 kalarepa1 jabłko2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka posiekanego koperkusól, pieprzsok z 1/2 cytryny1 łyżka oleju rzepakowegoWszystkie warzywa i zioła dokładnie umyć pod bieżącą wodą.Od rzodkiewek odkroić listki oraz ogonku. Kalarepę i jabłko obrać ze skórki.Kalarepę przekroić na cztery części. Jabłko również podzielić na ćwiartki i odciąć gniazda nasienne.Rzodkiewkę, kalarepę oraz jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Można sobie pomóc robiąc to w malakserze, jak zrobiłam ja.Warzywa od razu skropić sokiem z cytryny, aby jabłko nie ciemniało.Dodać sól, pieprz, olej oraz posiekaną natkę i koperek. Wymieszać i podawać.Taka surówka idealnie sprawdzi się do smażonej ryby oraz mięs. Jest lekka i bardzo orzeźwiająca.