Wykonanie
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam pyszną wiosenną, sezonową surówkę. Przepis powstał w ramach comiesięcznego cyklu 3 po 3 grupy wspólnego gotowania. Składnikami do wykorzystania były:
rzodkiewka,
cytryna i
natka. Miałam zamiar przygotować
rozdkiewkę w zupełnie nowej odsłonie – w wersji pieczonej, ale pogoda na zewnątrz sprawiła, że wolałam nie odpalać dziś piekarnika. A surówka wyszła naprawdę bardzo zacna. Zapiekaną
rzodkiewkę zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie.
Sałatkę z udziałem
rzodkiewki,
natki oraz
cytryny przygotowała również Emilia z bloga Turcja od kuchni .
Składniki:1 pęczek
rzodkiewek1
kalarepa1
jabłko2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperkusól,
pieprzsok z 1/2
cytryny1 łyżka
oleju rzepakowegoWszystkie warzywa i
zioła dokładnie umyć pod bieżącą
wodą.Od
rzodkiewek odkroić listki oraz ogonku.
Kalarepę i
jabłko obrać ze skórki.
Kalarepę przekroić na cztery części.
Jabłko również podzielić na ćwiartki i odciąć gniazda nasienne.
Rzodkiewkę,
kalarepę oraz
jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Można sobie pomóc robiąc to w malakserze, jak zrobiłam ja.Warzywa od razu skropić
sokiem z cytryny, aby
jabłko nie ciemniało.Dodać
sól,
pieprz,
olej oraz posiekaną
natkę i
koperek. Wymieszać i podawać.Taka surówka idealnie sprawdzi się do smażonej
ryby oraz
mięs. Jest lekka i bardzo orzeźwiająca.