ßßß Cookit - przepis na Łosoś, koperek i olej rzepakowy, czyli Pierogi z łososiem

Łosoś, koperek i olej rzepakowy, czyli Pierogi z łososiem

nazwa

Wykonanie

Pierogi najfajniej jest robić w dwie osoby. Jedna osoba przygotowuje farsz, a druga ciasto. Jedna osoba wałkuje i wycina kółka, a druga nakłada farsz i zlepia pierogi. Do gotowania wystarczy już jedna osoba, ale do zjadania przyda się już cała rodzina.
Moim patentem, wyniesionym z rodzinnego domu, na to, żeby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, jest wlanie niewielkiej ilości oleju rzepakowego do garnka w którym będą gotowały się pierogi. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jak kupuję olej, to właśnie rzepakowy. A wracając do pierogów, to najbardziej lubię to, że pasuje do nich prawie dowolny farsz, na słodko, na słono, mięso, ser, owoce, warzywa, grzyby, kasze, a nawet ryby. Tym razem zrobiłam przepyszne Pierogi z łososiem i olejem rzepakowym .
Składniki:
Ciasto:
Ok. ½ kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Ok. 2 szklanek gorącej wody
Farsz:
½ kg filetu z łososia
2 nieduże cebule
½ pęczka koperku
Sól
Pieprz cytrynowy
Olej rzepakowy
Wykonanie:
Z łososia usuwamy skórę i kroimy rybę w dość drobną kostkę.
Cebule obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, doprawiamy solą, i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy łososia, doprawiamy pieprzem cytrynowym i całość smażymy przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dosypujemy umyty, osuszony i posiekany koperek, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za robienie ciasta.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą, mieszamy łyżką, a jak już ostygnie na tyle, że można włożyć rękę, to zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się lepi, możemy dosypać jeszcze trochę mąki, a jak jest zbyt gęste, to dolewamy jeszcze odrobinę wody. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite, to przykrywamy je ściereczką, żeby nie obeschło. Odrywamy kawałek ciasta, wałkujemy dość cienki placek podsypując niewielką ilością mąki i wycinamy kółka szklanką.
Na środku każdego koła kładziemy trochę farszu, składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, z solą i niewielką ilością oleju rzepakowego. Pierogi gotujemy partiami przez kilka minut. Ugotowane pierogi wyciągamy z wody łyżką cedzakową, lub durszlakiem i rozkładamy na talerzach.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/05/osos-koperek-i-olej-rzepakowy-czyli.html