Wykonanie
Pierogi najfajniej jest robić w dwie osoby. Jedna osoba przygotowuje farsz, a druga ciasto. Jedna osoba wałkuje i wycina kółka, a druga nakłada farsz i zlepia pierogi. Do gotowania wystarczy już jedna osoba, ale do zjadania przyda się już cała rodzina.Moim patentem, wyniesionym z rodzinnego domu, na to, żeby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, jest wlanie niewielkiej ilości
oleju rzepakowego do garnka w którym będą gotowały się pierogi.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jak kupuję
olej, to właśnie rzepakowy. A wracając do pierogów, to najbardziej lubię to, że pasuje do nich prawie dowolny farsz, na słodko, na słono,
mięso,
ser,
owoce, warzywa,
grzyby,
kasze, a nawet
ryby. Tym razem zrobiłam przepyszne Pierogi z
łososiem i
olejem rzepakowym .
Składniki:Ciasto:Ok. ½ kg
mąki pszennej1 łyżeczka
soliOk. 2 szklanek gorącej
wodyFarsz:½ kg filetu z
łososia2 nieduże
cebule½ pęczka
koperkuSólPieprz cytrynowyOlej rzepakowyWykonanie:Z
łososia usuwamy skórę i kroimy
rybę w dość drobną kostkę.
Cebule obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę, doprawiamy
solą, i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż
cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy
łososia, doprawiamy
pieprzem cytrynowym i całość smażymy przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dosypujemy umyty, osuszony i posiekany
koperek, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Farsz odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za robienie ciasta.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z
solą i zalewamy wrzącą
wodą, mieszamy łyżką, a jak już ostygnie na tyle, że można włożyć rękę, to zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się lepi, możemy dosypać jeszcze trochę
mąki, a jak jest zbyt gęste, to dolewamy jeszcze odrobinę
wody. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite, to przykrywamy je ściereczką, żeby nie obeschło. Odrywamy kawałek ciasta, wałkujemy dość cienki placek podsypując niewielką ilością
mąki i wycinamy kółka szklanką.Na środku każdego koła kładziemy trochę farszu, składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.W dużym garnku zagotowujemy
wodę, z
solą i niewielką ilością
oleju rzepakowego. Pierogi gotujemy partiami przez kilka minut. Ugotowane pierogi wyciągamy z
wody łyżką cedzakową, lub durszlakiem i rozkładamy na talerzach.