Wykonanie

Jak już
pisałam w poprzednim
poście, od kilku tygodni cierpię na chroniczny brak czasu; z tego też powodu na naszym
stole bardzo często goszczą wszelakie zupy. Dla mnie są one synonimem zdrowego, lekkiego posiłku, idealnie pasującego na wieczorną przekąskę. A – jak już kiedyś wspominałam – inspiracją są często zupy proponowane w pewnym barze ‘eko’ do którego dosyć regularnie chodzę na lunch.Tak też było z tą poniżej ;)Gdy w pierwszej chwili usłyszałam : ‘dziś zupa
porowo-brokułowa z
kardamonem !’ nie od razu wiedziałam, czy ją chcę ;) Nie przypominam sobie, bym wcześniej jadła zupę z dodatkiem
kardamonu… Stwierdziłam jednak, że warto przecież próbować innych i mniej znanych połączeń
smakowych. I nie zawiodłam się : kolejna przepyszna zupa, którą postanowiłam ‘odtworzyć’ w domu. By była bardziej sycąca, jak zwykle dodałam kilka
ziemniaków, a dla koloru –
marchewkę. Od tamtej
pory robię ją dosyć regularnie, za każdym razem – jak to ja… ;) – nieco zmieniając proporcje dodawanych warzyw w zależności od zawartości lodówki ;) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie ona gustu :)*

Zupa
porowo-brokułowa2-3 łyżki
oliwy2 kapsułki zielonego
kardamonu400g
pora400g
brokuła (waga szypułek już po spreparowaniu)200g
ziemniaków200 g
marchewkisól,
pieprz do smakuok. 1 litr
bulionuPora oczyścić i poszatkować. Odciąć i opłukać ‘różyczki’
brokuła.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i opłukać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Oliwę podgrzać w garnku, poddusić na niej
pora, następnie dodać resztę warzyw,
kardamon i zalać ok. litrem
bulionu. Posolić i gotować ok. 20 minut. Następnie wyciągnąć kapsułki
kardamonu i zupę zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać
wody /
bulionu.°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°Kolejna zupa powstała z potrzeby chwili ;) Na ‘wykończenie’ czekał bowiem spory kawałek dyni (pewnie ostatni tej zimy…) oraz kilka
batatów. Dlatego nie zastanawiając się zbyt długo stwierdziłam, że wspólne towarzystwo może im się spodoba ;) Nam w każdym razie się spodobało :)*

Zupa dyniowa ze słodkimi
ziemniakami2-3 łyżki
oliwy1
cebula500 g dyni500 g słodkich
ziemniaków1 łyżeczka
currysól,
pieprzok. 1 litr
bulionuWarzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę drobno poszatkować i poddusić na
oliwie. Dodać
curry i jeszcze chwilę dusić. Następnie dodać warzywa i zalać litrem
bulionu, posolić. Gdy warzywa są już miękkie (po ok. 20 minutach) całość zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać
wody /
bulionu. Doprawić do smaku. Udekorować kleksem ‘crème fraiche’.Smacznego!A teraz już idę przygotować kolację… zupę rzecz jasna! :D