ßßß Cookit - przepis na Ciasto Usta Adama

Ciasto Usta Adama

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
wtorek, 20 października 2015
CIASTO:
30 dag okrągłych biszkoptów
Powidła śliwkowe
1 kostka margaryny
Pół szklanki cukru i 5 łyżek cukru pudru
6 łyżek kakao
5 łyżek wody
6 jajek i półtorej szklanki mąki
3 łyżki proszku do pieczenia
KREM:
1 budyń
½ litra mleka
6 łyżek cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 żółtka
1 kostka margaryny
Kostkę margaryny, pół szklanki cukru i 3 łyżki kakao utrzeć z wodą, zagotować i ostudzić. Dodać jedno całe jajko i 5 żółtek, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać. Biszkopty posmarować powidłami, połączyć ze sobą parami i poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zalać je ciastem i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Z zimnego budyniu utartego z pół kostki margaryny przygotować krem i wyłożyć go na wystudzone ciasto. Przygotować polewę z pół kostki margaryny, 5 łyżek cukry pudru, 3 łyżek kakao i 5 łyżek kwaśnej śmietany, wymieszanych i zagotowanych z dodatkiem łyżeczki żelatyny, rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody. Mocno schłodzoną polewą polać ciasto.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/10/ciasto-usta-adama.html