Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .wtorek, 20 października 2015CIASTO:30 dag okrągłych
biszkoptówPowidła śliwkowe1 kostka
margarynyPół szklanki
cukru i 5 łyżek
cukru pudru6 łyżek
kakao5 łyżek
wody6
jajek i półtorej szklanki
mąki3 łyżki
proszku do pieczeniaKREM:1
budyń½ litra
mleka6 łyżek
cukru5 łyżek kwaśnej
śmietany3
żółtka1 kostka
margarynyKostkę
margaryny, pół szklanki
cukru i 3 łyżki
kakao utrzeć z
wodą, zagotować i ostudzić. Dodać jedno całe
jajko i 5
żółtek, przesiana
mąkę,
proszek do pieczenia i
białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać.
Biszkopty posmarować powidłami, połączyć ze sobą parami i poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zalać je
ciastem i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Z zimnego budyniu utartego z pół kostki
margaryny przygotować krem i wyłożyć go na wystudzone ciasto. Przygotować polewę z pół kostki
margaryny, 5 łyżek
cukry pudru, 3 łyżek
kakao i 5 łyżek kwaśnej
śmietany, wymieszanych i zagotowanych z dodatkiem łyżeczki
żelatyny, rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej
wody. Mocno schłodzoną polewą polać ciasto.