Wykonanie
Pierwszy raz zrobiłam te pączusie już lata temu, nawet dokładnie nie wiem kiedy. Przepis znalazłam chyba w jakiejś gazecie. Są pyszne, delikatne i dość szybkie w zrobieniu. Polecam nie tylko na tłusty czwartek, ale na resztę roku też się świetnie nadają :)Składniki:15 dag
mąki6 dag
margaryny¼ łyżeczki
proszku do pieczenia½ szklanki
mleka½ szklanki
wody½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
cukru4
jajkaSmalec lub
olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Mleko,
wodę,
cukier,
sól i
margarynę zagotowujemy. Gdy całość nam zewrze dodajemy
mąkę, mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała nam gładka i jednolita masa.
Garnek zdejmujemy z ognia i ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto ucieramy mikserem, stopniowo dodając po jednym
jajku, do chwili aż pozbędziemy się grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy z niej koła na kawałek papieru pergaminu. Jego wielkość zależy od tego jaki wielki jest garnek do pieczenia pączków. Ja mam garnek dość szeroki, więc wycięłam papierek około 18 x 18cm.
Po wyciśnięciu pączków, wkładamy papierek do garnka z gorącym tłuszczem, papierem do góry, czyli do góry nogami :) Pą czki odklejają się od papieru, my wyjmujemy papier na talerz i robimy następne koła. Jeśli komuś nie chce się babrać, może wyciąć dużo papieru i każdy wyciągnięty z tłuszczu papierek, wyrzucać, ale to już wedle upodobań :)Pączusie pieczemy z dwóch stron. Pieką się bardzo szybko. Na koniec posypujemy je
cukrem.Smacznego:)R E K L A M A