Wykonanie

Albania, jako że nie stanowi (jeszcze) popularnego kierunku turystycznego, może wydawać się
krajem bardzo tajemniczym, a nawet egzotycznym.Wszystkich zainteresowanych poznaniem Albanii od strony kuchni zapraszam do stolika

Burek (Byrek) / Leek PieDo przygotowania idealnego
Burka potrzebne nam będzie
ciasto filo. Można je kupić w niektórych sklepach, ale z powodzeniem przygotujecie je sami w domu.
Ciasto FilloSkładniki:2 szklanki
mąkiszczypta
soliłyżeczka
oliwyciepła
wodaskrobiaWykonanie:
Mąkę wymieszać z
solą i
oliwą, powoli dodawać
wodę (
woda musi być ciepła). Wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie trzymało kształt, ale nadal będzie lepić się do rąk. Przenieść kulkę ciasta na blat posypany
skrobią ziemniaczaną. Obtoczyć ciasto
skrobią i uformować kulkę. Ciasto należy na tym etapie przykryć lekko wilgotnym ręcznikiem i zostawić w spokoju na około godzinę.Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek grubości naleśnika (polskiego, nie amerykańskiego :p) i posmarować na wierzchu
olejem,
oliwą lub rozpuszczonym
masłem. Następnie wałkujemy kolejny placek i układamy go na pierwszym, po czym ponownie smarujemy z góry tłuszczem. Kiedy wszystkie 4 placki będą gotowe i ułożone jeden na drugim, lekko dociskamy je do siebie, a następnie wałkujemy całość na baaaaaardzo cieniutkie ciasto (powinniśmy być w stanie przeczytać przez nie gazetę). Ciasto możemy na tym etapie podzielić na mniejsze płaty, posypać lekko (ale dokładnie)
skrobią i ułożyć jeden na drugim, a następnie owinięte folią przechowywać w lodówce do 24 godzin.FarszSkładniki2 duże lub 3 mniejsze
poryduża
cebulakostka
sera feta2 kubeczki
serka wiejskiego lub taka sama ilość
twarożku3
jajka2-3 łyżki
jogurtu bałkańskiego
pieprzłyżka rozpuszczonego
masłaoliwaWykonanie:
Pory kroimy w plasterki. Używamy tylko białych i jasnozielonych części
pora (ja zawsze mrożę pozostałą część i używam
potem do zup lub innych dań, gdzie tylko
pora da się wcisnąć, ponieważ to jedno z moich ulubionych warzyw). Siekamy
cebulę i lekko podsmażamy ją na rozgrzanej
oliwie. Dodajemy do tego pokrojonego
pora i dusimy chwilę tak, żeby został twardy w środku.W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, na koniec dodajemy
pora z
cebulą. Na tym etapie dodajemy
pieprz. Jeśli macie ochotę, można dodać troszkę
czosnku.W naczyniu do pieczenia posmarowanym
olejem lub
masłem układamy (kilka 5-7) warstw
ciasta fillo, przy czym każdą smarujemy rozpuszczonym
masłem przed położeniem kolejnej. Wykładamy farsz. Na górę kładziemy kolejne warstwy ciasta, w tej sam sposób co na spodzie. Z wierzchu smarujemy dodatkową warstwą
masła.Pieczemy w temp. 180 st. przez około 45 min, aż wierzch
Burka zrobi się złoty.Najlepiej smakuje serwowany z
kubkiem jogurtu naturalnego lub
kefiremKilka wskazówek:* Jeśli mamy mało czasu, można zastąpić
ciasto fillo ciastem francuskim, też będzie pyszne* Burek może zawierać przeróżne farsze, nie tylko z
pora. Albańskie gospodynie często dodają do środka różnego rodzaju warzywa sezonowe lub przygotowują farsz z dodatkiem smażonego
mięsa.* Farszu, ze względu na obecność
sera feta, nie solimySmacznego!