Wykonanie
Bardzo lubię kremy, jednak dawno nie gotowałam takiej zupy w obawie, że nie posmakuje mojemu mężowi. Jak bardzo się myliłam. Połączenie
pomidorowo-
selerowe bardzo nam posmakowało. Może za sprawą nutki pikanterii?Składniki3 duże
pomidory1 średniej wielkości
seler1/2
pora3
ziemniaki1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa1/2 łyżeczki
ostrego sosu
chiliszczypta
soliszczypta
pieprzu2 litry
wywaru warzywnegośmietana 18%groszek ptysiowy
tymianekSposób przygotowaniaKrok 1
Cebulę drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka na rozgrzaną
oliwę. Smażyć do miękkości. Dodać pokrojonego na plastry
pora. Gdy
por trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość - wlać
wywar.Krok 2Do gorącego
wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę
selera oraz
ziemniaki.Krok 3Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - dodać sparzone i obrane ze skórki
pomidory (oczywiście pokrojone w kostkę). Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić
solą,
pieprzem oraz dodać sos
chilli.Krok 4Zupę przecedzić, jej gęstą część zblendować. Stopniowo dodawać do niej pozostały płyn i mieszać aż uzyskamy pożądaną gęstość zupy. ;)Krok 5Podawać z kleksem
śmietany,
groszkiem ptysiowym i
tymiankiem (najlepiej świeżym, ale suszony też smakuje;)).