ßßß Cookit - przepis na Krem pomidorowo-selerowy

Krem pomidorowo-selerowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię kremy, jednak dawno nie gotowałam takiej zupy w obawie, że nie posmakuje mojemu mężowi. Jak bardzo się myliłam. Połączenie pomidorowo-selerowe bardzo nam posmakowało. Może za sprawą nutki pikanterii?
Składniki
3 duże pomidory
1 średniej wielkości seler
1/2 pora
3 ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 litry wywaru warzywnego
śmietana 18%
groszek ptysiowy
tymianek
Sposób przygotowania
Krok 1
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażyć do miękkości. Dodać pokrojonego na plastry pora. Gdy por trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość - wlać wywar.
Krok 2
Do gorącego wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę selera oraz ziemniaki.
Krok 3
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory (oczywiście pokrojone w kostkę). Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać sos chilli.
Krok 4
Zupę przecedzić, jej gęstą część zblendować. Stopniowo dodawać do niej pozostały płyn i mieszać aż uzyskamy pożądaną gęstość zupy. ;)
Krok 5
Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym i tymiankiem (najlepiej świeżym, ale suszony też smakuje;)).
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/06/13338/krem-pomidorowo-selerowy