Wykonanie
Moja wariacja na temat pierogów ze
szpinakiem. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę, choć przyznam – trochę się bałam, że to będzie pudło… Nigdy nie
jadłam szpinaku z
marchewką. A tu proszę – całkiem fajne połączenie.:)Obowiązkowo do przetestowania dla pierogozjadaczy.SkładnikiCiasto2 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
oleju1/2 szklanki letniej
wody1
jajkoszczypta
soliFarszOk 200 gram
mrożonego szpinaku1 dłuża
marchewka2 ząbki
czosnku1 łyżka kwaśnej
śmietanysól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowaniaFarszKrok 1
Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.W międzyczasie na patelni odparowujemy
szpinak z dodatkiem drobno posiekanego
czosnku. Gdy większość
wody odparuje, dodajemy startą
marchewkę. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, mieszamy ze
śmietaną i odstawiamy do przestygnięcia.CiastoKrok 2Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.Krok 3Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy.Ulepione pierogi wrzucamy do duzego garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną
wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.Krok 4Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogow.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Pierogi ze
szpinakiem i
marchewką, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisy
Kurczak z
ricottą i
szpinakiemPasztet z
cukiniiRyba przekładana warzywamiZapiekanka ziemniaczana ze
szpinakiemPierś kurczaka ze
szpinakiem i
twarogiem