ßßß
Moja wariacja na temat pierogów ze szpinakiem. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę, choć przyznam – trochę się bałam, że to będzie pudło… Nigdy nie jadłam szpinaku z marchewką. A tu proszę – całkiem fajne połączenie.:)Obowiązkowo do przetestowania dla pierogozjadaczy.SkładnikiCiasto2 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju1/2 szklanki letniej wody1 jajkoszczypta soliFarszOk 200 gram mrożonego szpinaku1 dłuża marchewka2 ząbki czosnku1 łyżka kwaśnej śmietanysól, pieprz, gałka muszkatołowaSposób przygotowaniaFarszKrok 1Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.W międzyczasie na patelni odparowujemy szpinak z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Gdy większość wody odparuje, dodajemy startą marchewkę. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestygnięcia.CiastoKrok 2Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.Krok 3Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy.Ulepione pierogi wrzucamy do duzego garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.Krok 4Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogow.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Pierogi ze szpinakiem i marchewką, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyKurczak z ricottą i szpinakiemPasztet z cukiniiRyba przekładana warzywamiZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiemPierś kurczaka ze szpinakiem i twarogiem