ßßß
450 gram mrożonego szpinaku lub 350 świeżego200 gram twarogu półtłustego4 kopiaste łyżka sera żółtego startego drobno3 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki masła do podsmażenia szpinakuciasto:0,5 kg mąki pszennej2 łyżki olejuszklanka mocno ciepłej wody0,5 łyżeczki solimasełko czosnkowe:0,5 kostki masła i 2 ząbki czosnkuZ maki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 minut.Szpinak rozmrozić na sicie, odcisnąć sok, podsmażyć na masełku z rozgniecionym czosnkiem, poddusić parę minut, odstawić z ognia i lekko schłodzić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i starty na drobnych oczkach ser żółty, doprawić sola i pieprzem.Ciasto wałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, dokładnie zlepiać, gotować w lekko osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.W tym czasie na patelni roztopić masło, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, polewać pierożki na talerzach.