Moje pierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować.Składniki :Ciasto na pierogi :* pół kg mąki pszennej* jajko* szczypta soli* ciepła przegotowana wodaPrzygotowanie :Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką.Farsz do pierogów :* kostka mrożonego szpinaku* cebula* czosnek* łyżka śmietany 12 %* 2 łyżki twarogu półtłustego* oliwa z oliwek* sól , pieprz , gałka muszkatołowaPrzygotowanie :Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę i twaróg. Przyprawić i zostawić do wystygnięcia. Zimnym nadziewać ciasto. Zlepić boki. Gotować około 3-5 minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką.