ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować.
Składniki :
Ciasto na pierogi :
* pół kg mąki pszennej
* jajko
* szczypta soli
* ciepła przegotowana woda
Przygotowanie :
Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką.
Farsz do pierogów :
* kostka mrożonego szpinaku
* cebula
* czosnek
* łyżka śmietany 12 %
* 2 łyżki twarogu półtłustego
* oliwa z oliwek
* sól , pieprz , gałka muszkatołowa
Przygotowanie :
Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę i twaróg. Przyprawić i zostawić do wystygnięcia. Zimnym nadziewać ciasto. Zlepić boki. Gotować około 3-5 minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/09/pierogi-ze-szpinakiem.html