Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem i
tuńczykiem wyszły całkiem przypadkowo. Pewnego pięknego dnia, naszło mnie w pracy na naleśniki, takie wiecie całkiem zwyczajne z
twarogiem i
owocami. Składniki praktycznie wszystkie w domu są, więc można powiedzieć obiad prawie gotowy. Pozostało tylko zdecydować z jakiego przepisu przygotuję ciasto naleśnikowe. Niby banał, ale jakoś nigdy nie mogłam utrafić w proporcje tak by placki naleśnikowe wyszły bardzo cienkie i elastyczne. Z pomocą przyszła niezawodna Kwestia Smaku przedstawiając przepis na „klasyczne polskie naleśniki, które zawsze się udają” . Coś dla mnie, jeśli te nie wyjdą to koniec z naleśnikami! Chyba cały wszechświat mi sprzyjał bo placki naleśnikowe nigdy nie wyszły mi tak dobre, perfekcyjnie cienkie i idealnie elastyczne. Ich smażenie i zawijanie to była czysta przyjemność. Z oryginalnego przepisu zmieniłam tylko
mąkę na pszenną pełnoziarnistą.Przepis na ciasto naleśnikowe:150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2
jajka250 ml
mlekaOdrobina
soliWoda mineralna 1/2- 3/4 szkl.
OliwaWszystkie składniki, oprócz
wody, miksujemy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stopniowo dolewamy
wodę aby uzyskać lejącą konsystencję. Ja do ciasto dodałam od razu odrobinę
oliwy by nie natłuszczać dodatkowo patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok 10-13 placków IDEALNYCH. Zatem ja już swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe mam a farsz to często kwestia przypadku i trochę tak było tym razem. Połowę placków wykorzystałam do słodkiego farszu a drugą część przygotowałam na dzień następny nadziewając, odnalezionym w czeluściach zamrażarki
szpinakiem,
tuńczykiem i
suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do
szpinaku. Tak też opróżniając zakamarki mojej kuchni stworzyłam wytrawny farsz do naleśników.
Składniki na farsz (ok. 7 naleśników):
Szpinak mrożony ok. 20 kostek
Pomidory suszone ok. 8 sztuk
Twaróg naturalny delikatny 2 łyżki
Czosnek 4 ząbki
Tuńczyk w sosie własnymSól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy na patelni lub w mikrofali a następnie przekładamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy 2 łyżki
twarogu, pokrojone w kostkę
suszone pomidory i smażymy do momentu aż
woda odparuje z patelni. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Lekko studzimy farsz po czym dodajemy
tuńczyka odsączonego z
wody. Całość dokładnie mieszamy i faszerujemy naleśniki.
Naleśniki ze
szpinakiem i
tuńczykiem zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 200°C. Na koniec układamy na wierzchu kawałki
mozzarelli i czekamy aż lekko się roztopi. Tak przygotowane naleśniki posypujemy
szczypiorkiem i pałaszujemy.
Całkiem szybki obiad, zdrowy, pełnowartościowy i nawet z porcją
ryby. Takie oczyszczanie kuchni to ja lubię 😉
A tak przy okazji witam Was na nieco odmienionej wersji bloga! Mam nadzieję, że Wam się spodoba, ja jestem zachwycona! Idzie wiosna więc to najlepszy czas na zmiany, prawda?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...