Wykonanie
Drożdżowy wielki pieróg z pysznym
mięsno-warzywnym nadzieniem i
serem. Jest bardzo sycący. Coś dla wielbicieli pizzy, ale nie tylko.CalzoneSkładniki1
żółtko z
jajka (do posmarowania)ciasto3 szklanki
mąki pszennej (u mnie typ 650)5 dkg
drożdży3 łyżki
oleju3/4 szklanki ciepłej
wodyszczypta
solifarsz0,5kg
mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)1kg
pieczarek1 duża
czerwona paprykapół średniej
cebuli4 łyżki
ketchupugarść tartego
sera mozzarella1 łyżeczka domowej
vegety1 łyżeczka
przyprawy do ziemniakówsól,
pieprz (do smaku)Sposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.Krok 2
Pieczarki kroimy w plasterki,
paprykę w słupki,
cebulkę w kosteczkę. Podsmażamy warzywa na
oliwie z oliwek. Przyprawiamy
przyprawą do ziemniaków (super smakuje z
pieczarkami) lub inną ulubioną
przyprawą.Krok 3
Mięso mielone również podsmażamy na patelni i przyprawiamy
vegetą,
solą i
pieprzem.Krok 4Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4 części i wałkujemy dość cienko okrągłe placki. Jedną połówkę ciasta smarujemy
ketchupem i nakładamy warstwami
mięso mielone, warzywa i
ser. Przykrywamy drugą połówką ciasta tak, aby powstał pieróg. Zlepiamy i zawijamy brzegi ciasta. Na koniec smarujemy wierzch
żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 200°C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.7/ 10 (3 votes cast)Calzone, 9 . 7 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyPizza
salami-pepperoni
Pieczarki faszerowane
mięsem mielonymPizza z zielonym pesto i
czarnymi oliwkamiFaszerowana
cukiniaPulpety z
brokułem