ßßß Cookit - przepis na Calzone

Calzone

nazwa

Wykonanie

Drożdżowy wielki pieróg z pysznym mięsno-warzywnym nadzieniem i serem. Jest bardzo sycący. Coś dla wielbicieli pizzy, ale nie tylko.
Calzone
Składniki
1 żółtko z jajka (do posmarowania)
ciasto
3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
5 dkg drożdży
3 łyżki oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
farsz
0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
1kg pieczarek
1 duża czerwona papryka
pół średniej cebuli
4 łyżki ketchupu
garść tartego sera mozzarella
1 łyżeczka domowej vegety
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
Krok 1
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki, cebulkę w kosteczkę. Podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków (super smakuje z pieczarkami) lub inną ulubioną przyprawą.
Krok 3
Mięso mielone również podsmażamy na patelni i przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
Krok 4
Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4 części i wałkujemy dość cienko okrągłe placki. Jedną połówkę ciasta smarujemy ketchupem i nakładamy warstwami mięso mielone, warzywa i ser. Przykrywamy drugą połówką ciasta tak, aby powstał pieróg. Zlepiamy i zawijamy brzegi ciasta. Na koniec smarujemy wierzch żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 200°C.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.7/ 10 (3 votes cast)
Calzone, 9 . 7 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Pizza salami-pepperoni
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkami
Faszerowana cukinia
Pulpety z brokułem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4612/calzone