Wykonanie

Jeśli chodzi o sałatki moja siostra jest niezastąpiona. Zawsze kroiłam wszystkie składniki i zostawiałam jej do przyprawienia. I w
sumie tak jest do dziś, bo wiem, że jeśli ona to
zrobi, to wszyscy będą zachwyceni ;) Ale koniec tej wazeliny, bo wiem, że to przeczyta :P W każdym razie dążę do tego, że gdy nie mam pomysłu na
sałatkę, dzwonię do Agnieszki i dostaję od razu trzy. I ten jest jednym z nich.Możecie przygotować tą
sałatkę w ciemno, nawet na wizytę teściowej. No chyba, że nie lubi
przyprawy do gyrosa :P Podajemy ją (
sałatkę, nie teściową) niewymieszaną, a każdy nakłada sobie porcję i
miesza na talerzu. Można też pokusić się o podanie w małych miseczkach lub szklankach ;) Ważne jednak, żeby naczynie było przezroczyste.

Składniki:-
pierś z kurczaka podwójna-
przyprawa "gyros"- łyżka
oleju do smażenia- puszka
kukurydzy- 1
czerwona papryka- 1 duża
cebula- 1/4
kapusty pekińskiej- 2 duże
ogórki kiszone- 3 łyżki dobrej jakości
majonezu- 3 łyżki dobrej jakości
ketchupu (użyłam pikantnego)- 1 ząbek
czosnku-
sól do smaku-
sok z cytryny (ok. 2 łyżeczki do smaku)- 1/2 łyżeczki
cukruPrzygotowanie:1.
Pierś z kurczaka przygotowujemy wcześniej. Myjemy ją, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki. Posypujemy
solą i dosyć obficie
przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie smażymy krótko na dużym ogniu, tak aby
mięso w środku nie było surowe, ale jednocześnie było miękkie i wilgotne. Odstawiamy do wystygnięcia.2. Przygotowujemy sos - mieszamy
ketchup z
majonezem, wyciskamy ząbek
czosnku, doprawiamy do smaku
solą,
cytryną i
cukrem. Kiedy
mięso całkowicie wystygnie układamy warstwy.3. Warzywa myjemy i osuszamy.Nie bardzo nadają się do tej sałatki miski, które mocno się zwężają ku dołowi, raczej wybieramy te, które na całej wysokości mają podobną szerokość.WARSTWY:I. Puszka
kukurydzy odsączona z zalewy.II. Wystudzone
mięsoIII. Pokrojona w niedużą kostkę
czerwona papryka.IV. Połowa przygotowanego sosu.V. Pokrojona w kostkę
cebula.VI. Pokrojone w drobniutką kostkę
ogórki kiszone.V. Większość pokrojonej
kapusty pekińskiej.VI. Na wierzch wylewamy resztę sosu i przykrywamy go resztą pokrojonej
kapusty pekińskiej. Tak moim zdaniem
sałatka wygląda lepiej ;)Wierzch udekorowałam
bazylią grecką, ale można użyć dowolnego zielska lub np.
czerwonej papryki ;)

Jakiś czas temu podawałam już przepis na inną
sałatkę wg przepisu Agnieszki -
sałatkę z
kurczakiem wędzonym i
ananasem :) Polecam :)