Wykonanie

Ostatnio nie rozumiem blogspota.Wszystkie moje zdjęcia wyglądają dobrze właśnie poza tą domeną, na której wszystko wydaje się być bardziej jaskrawe...Mniejsza jednak o sprawy techniczne. ;)Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam przepyszne sajgonki, bardzo łatwe do przygotowania w domu.Moja wersja nie zawiera
makaronu sojowego, ponieważ bardzo trudno było mi go znaleźć...Mimo wszystko, naprawdę polecam. :)2 opakowania
papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły)400g
mięsa drobno zmielonego (np. z
łopatki wieprzowej, ale może być także
indyk)1 duża
marchew1 łyżeczka otartego, świeżego
imbiru1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 pęczek świeżej
natki pietruszki2 duże
szalotki (ew. zwykła biała
cebula)2 ząbki
czosnkukilka
suszonych grzybów munsok z połowy
limonki2
jajkapieprz czarny, świeżo mielony
sól morskaolej rzepakowy do smażenia
szczypiorek do podaniaNa patelni, rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane
szalotki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki.Na patelnię dodajemy pokrojone
grzyby, otarty drobno
czosnek oraz świeży
imbir, całość dusimy na niewielkim ogniu.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię.Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.Następnie dodajemy
mięso mielone.Zawartość patelni przyprawiamy
sosem sojowym,
pieprzem i
sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną
soli.Całość mieszamy, zwiększamy nieco płomień pod patelnią i smażymy wszystko, aż
mięso będzie gotowe.
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do
mięsa.Mieszamy wszystko dokładnie i podduszamy minutę.Na koniec na patelnię wbijamy surowe
jajka i na nieco większym płomieniu smażymy całość, aż się zetną.Farsz jest gotowy.Po kolei, każdy z
arkuszy papieru ryżowego, za pomocą kuchennego pędzelka zwilżamy
wodą z obu stron.Czekamy aż delikatnie (nie całkowicie, bo będzie przyklejał się do blatu) zmięknie i nakładamy na niego niewielką ilość farszu.Następnie zwijamy sajgonki tak jak gołąbki, czy zrazy i odkładamy z
boku na talerz.Na czystej patelni rozgrzewamy nieco
olej i na nim smażymy sajgonki do uzyskania złotego koloru.Podajemy z pikantnym
sosem pomidorowo -
paprykowym lub po prostu z
keczupem i ulubionym dodatkiem, posypane
szczypiorkiem. :)