Wykonanie

Różowo, letnio i przyjemnie, bo
łosoś jest
rybą wyjątkową.Moja wersja, grillowana w papilotkach z liści klonu, to jeden z tych przepisów, który można dopisać do listy "gdyby zabrakło folii aluminiowej". Sprawdzają się one w tej wersji wyjątkowo dobrze, a
ryba nabiera delikatnie ciekawego posmaku.Dla 4 osób2 ok. 250-gramowe świeże filety z
łososia norweskiego1,5 pęczka świeżej zielonej
pietruszkiskórka otarta z 1
cytrynyskórka otarta z dużej
pomarańczy1 łyżeczka
soku z cytryny1 średni ząbek
czosnku6 -7 łyżek
oleju rzepakowego2 listki świeżej
mięty1 łyżka świeżo mielonej
soli morskiej1 łyżeczka świeżo mielonego
kolorowego pieprzu8 małych (lub 4 duże) zielonych liści klonuszczypta mielonego
imbiru600g
młodej marchewkipół kostki
masła1 łyżeczka
cukru*Przed otarciem
skórki cytrynowej i pomarańczowej,
owoce najlepiej wyparzyć we wrzątku.Filety kroimy w poprzek na połowy - powstają cztery porcje.
Pietruszkę i
miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki.Dosypujemy do nich otarte skórki z
owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz
sok z cytryny.Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną
solą morską,
pieprzem i
imbirem, a na koniec zalewamy
olejem rzepakowym.Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły.Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny.Liście klonu płuczemy pod bieżącą
wodą, a następnie osuszamy.Układamy na każdym kawałek
ryby, a na niej zaś plasterek
pomarańczy.Liście zawijamy dość ścisło, zamykając je przy pomocy ogonka.
Rybę polecam przygotowywać na niewielkim ogniu, na patelni grillowej, nie aluminiowych tackach.Dużo łatwiej będzie nam kontrolować temperaturę, a trudniej zaś przypalić liście. ;)Najlepszy aromat uzyskamy korzystając z grilla z zamykaną pokrywą.
Ryba powinna być gotowa maksymalnie po upływie 20 minut.Polecam, jako, że to danie iście letnie, popularne do
ryby frytki z
ziemniaków zastąpić karmelizowaną
marchewką, którą również możemy przygotować na powietrzu, na grillowej patelni, w sposób następujący:Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju rzepakowego.Wrzucamy pokrojoną w kształt "frytek" obraną
marchewkę i doprawiamy ją
solą oraz
pieprzem, a następnie zalewamy
wodą.Gdy
woda zawrze, na patelnię dodajemy
masło i łyżeczkę
cukru.
Marchewkę grillujemy do momentu, aż
woda odparuje, najlepiej na niezbyt wielkim żarze, by dokładnie zmiękła, a by nie było potrzeby ciągłego uzupełniania płynu.Do tego surówka ze świeżego, zielonego
ogórka i
pomidorów przyprawionych
sosem vinegret...





