Wykonanie
Pyszna i prosta
sałatka ogórkowa na zimę. W smaku słodkawo - kwaśna, w zalewie pomidorowej. Idealna do dań obiadowych i nie tylko. Polecam.

SKŁADNIKI :3 kg
ogórków średniej wielkości0,5 kg
cebuli2
marchewki2 duże łyżki
soli1 szklanka
wody1 szklanka
cukru1/2 szklanki
octu3/4 szklanki
olejudo słoika :
liść laurowy, ziele,
pieprz,
gorczyca, ząbek
czosnku1 słoiczek
przecieru pomidorowego 190 gPRZYGOTOWANIE :Warzywa myjemy, szatkujemy
ogórki i
marchew, wzdłuż na cienkie paski, lub jak ktoś woli w talarki.
Cebulę również szatkujemy, przekładamy wszystko do miski, wsypujemy
sól i pozostawiamy warzywa na około 1 godzinę aby puściły sok.Następnie wsypujemy
cukier, wlewamy
olej,
ocet i przecier wymieszany z
wodą. Dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoiczków nakładamy
sałatkę tak aby zalewa swobodnie przepływała
między piklami.Zakręcamy słoiki, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i pasteryzujemy 15 minut licząc czas od zagotowania się
wody.
Sałatkę w słoikach studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.

