Wykonanie
Zupa dyniowa w postaci kremu jest idealna na jesienną
porę roku, można do niej dodać ulubione
przyprawy,
mleko kokosowe itp. co całkowicie zmieni jej smak. Ja przygotowałam krem z
serem,
kurczakiem i grzankami. Zupa dyniowa wyszła bardzo pyszna.

SKŁADNIKI :500 g dyni2
ziemniakimały kawałek
selera50 g żółtego, tartego
sera1 litr
bulionusól,
pieprz do smakukawałek piersi gotowanej lub grillowanej1 czerstwa
bułka na grzanki + 1 łyżka
oliwyPRZYGOTOWANIE :
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi
ziemniakami i
selerem, zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku, dodajemy część
sera i mieszamy.
Bułkę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na
oleju aż ładnie się zrumieni.Krem nalewamy do miseczek, posypujemy
serem, dodajemy pokrojoną
pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą. Smacznego.