Wykonanie
Piramidki
ziołowe z
pistacjami idealne na śniadanie czy kolację, w połączeniu z
galaretką buraczkową smakują nieziemsko. Podane z chrupiącym
pieczywem, grzankami lub lekką
sałatką zasmakują każdemu. Polecam.

SKŁADNIKI :200 g
sera sałatkowego Feta1 łyżka gęstego
jogurtu greckiego1 łyżka posiekanej
miętyopcjonalnie posiekana
natka pietruszki,
szczypiorku i
tymiankupieprz i
sok z cytryny do smaku10 dkg
pistacji, drobno zmielonychgarść
sałaty, listków
botwinkiowoce granatu do posypania
GALARETKA :1 mały
buraczek1 szklanka
wody1 łyżeczka
żelatynysól do smaku
Buraczek gotujemy w wodzie do miękkości, aż ładnie zabarwi płyn.
Wywar odcedzamy ( jest już zredukowany ) dodajemy
żelatynę,
sól, mieszamy i odkładamy do stężenia.
Twarożek rozdrabniamy w miseczce, dodajemy
jogurt,
zioła i
przyprawy, starannie mieszamy.Z
twarogu formujemy mniej więcej 4-centymetrowe krążki, następnie obtaczamy je w pistacjach.Na talerz układamy porcję
sałaty, na to po krążku
twarożku, na każdy krążek nakładamy
galaretkę buraczkową i przykrywamy drugim krążkiem
twarożku. Wierzch ozdabiamy odrobiną
galaretki,
owocem granatu i listkami
botwinki. Piramidki podajemy z
pieczywem, smacznego.