Wykonanie

Inspiracją do zrobienia tej orginalnej i bardzo dobrej sałatki był przepis znaleziony w Tescowej gazetce "Real food"Polecam:)Składniki:6-8 małych,czerwonych
buraczków1
owoc granatusok z połówki małej
cytryny1/2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego4
cebulki wiosenne wraz ze
szczypiorkamigarść świeżych listków
mięty2 łyżki
oliwy z oliwek plus dodatkowo do polania
buraczkówsól i
pieprz do smaku
Owoc granatu przeciąć na pół,delikatnie wyciągnąć pestki,przepłukać je i odstawić na druszlaku.
Buraczki umyć,obrać ze skórki i pokroić w ósemki.Kawałki
buraczków skropić
oliwą,zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika.Piec przez ok. 40 min. w 200 C a następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez ok. 10 -15 min.W miseczce wymieszać
oliwę z nasionami
kminu i
sokiem z cytryny.Upieczone
buraczki posolić i popieprzyć,wymieszać i polać dressingiem.Dodać pestki
granatu,grubo pokrojone listki
mięty oraz drobno posiekane
cebulki ze
szczypiorkami.Wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki żeby
sałatka się lekko przegryzła.W razie konieczności doprawić jeszcze
sokiem cytrynowym,
solą i
pieprzem.Smacznego:)