Wykonanie
Oglądając niedawno program poświęcony kuchni libańskiej, wpadł mi w oko przepis na
sałatkę Tabbouleh. Co ciekawe, udało mi się znaleźć jej zmodyfikowaną wersję, dostosowaną do moich potrzeb - z
kaszą jaglaną i
granatem! :) Przepis pochodzi z bloga A Lemon Tree Cafe, którego zresztą polecam. Autorce przepisu za ten smak należy się jakaś nagroda. :)
Sałatka za sprawą
pietruszki,
cytryny i
mięty staje się niezwykle świeża. To jest po prostu hit, którego musicie spróbować.

Możecie zaskoczyć znajomych podając
sałatkę z
kaszy jaglanej i
granatu np. w wydrążonych łupinach
granatu. Dzięki temu będzie też mniej garów do mycia. :)

Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej1 czerwona mała
cebulaskórka otarta z jednej
cytrynysok z połowy
cytrynysól i
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek1 duży pęczek zielonej
pietruszki1 pęczek
mięty2 łyżki posiekanej
dymki1
owoc granatu - nasiona1.
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski.2. Siekamy na drobno
czerwoną cebule,
pietruszkę,
miętę oraz
szczypiorek i dodajemy do
kaszy.3.
Kaszę należy obficie skropić
sokiem z cytryny, a następnie doprawić
solą pieprzem i
skórką z cytryny.4. Całą
sałatkę polewamy
oliwą i mieszamy.5. Na koniec dodajemy wydrążone nasiona
granatu i ponownie mieszamy.Smacznego!
